Povsem drugačna je zgodba, če pogledamo donosnosti od začetka letošnjega leta. V evrih so trgi v razvoju od začetka leta pridobili kar 15 odstotkov vrednosti, ameriški S&P 500 skoraj 5 odstotkov, evropski indeks Stoxx Europe 600 pa je izgubil 4 odstotke. Razlike v donosnosti v zadnjem tednu so seveda tako posledica volitev, kjer obstaja bojazen, da bo novi ameriški predsednik deloval v smeri protekcionizma in bi zato trgi v razvoju globalno imeli slabše pogoje poslovanja, kot tudi posledica napovedanega dviga obrestnih mer, ki bi zmanjšal prilive kapitala na trge v razvoju. Na trgih v razvoju so se slabo obnesli prav vsi naložbeni razredi: od delnic in obveznic tako v lokalni kot dolarski valuti do samih valut. V Evropi je bilo v zadnjem tednu kot posledico volitev in bližajočega se dviga obrestnih mer v ZDA v decembru čutiti predvsem pri tečaju med evrom in dolarjem, kjer je dolar pridobil kar 3 odstotke vrednosti in se je v četrtek spustil celo pod mejo 1,07.

Po eni strani nam ta devizni tečaj pove, da vlagatelji v ZDA pričakujejo na eni strani več dvigov obrestnih mer ameriške centralne banke v naslednjem obdobju in na drugi dodatno povečanje kvantitativnega sproščanja s strani ECB. Sicer dvigi obrestnih mer po navadi negativno vplivajo na tečaje delnic, ampak v sedanjem primeru kaže, da investitorji dajejo večjo utež ukrepom nove ameriške administracije, ki bo dala poudarek nižjim davkom ter posledično večjim investicijam, porabi in na koncu rasti BDP.

Na koncu bo vse odvisno od dejanskih potez novega predsednika. Če ne bodo tako drastične, je bil padec trgov v razvoju pretiran in rast delnic v ZDA prav tako. Treba bo torej nadalje budno spremljati tako monetarne kot fiskalne politike.