Ljubljanska mestna občina in Europlakat, partnerja v javno-zasebnem projektu sistema izposoje koles Bicikelj, sta letos napovedala, da nameravata v predvidoma dveh letih urediti dvajset novih postajališč, na mestni občini pa so ob tem še dodali, da je cilj napovedane širitve v prvi vrsti povezati središče mesta s parkirišči P+R. Konec poletja sta partnerja v projektu začela obljubo tudi uresničevati, saj so postavili postajališče pri parkirišču P+R Barje, kolesarji pa so razveselili tudi nove postaje pri Trnovskih vratih.

Uporabniki priljubljenega sistema – junija letos jih je bilo registriranih že skoraj 83.000 – odločitev o širitvi in ureditev novih postaj pozdravljajo, a številni kolesarji imajo o tem, kje bi bilo v prihodnje treba še dopolniti mrežo sistema izposoje mestnih koles, tudi svoje predloge. Meščani so se namreč v preteklosti na občino že obrnili s pobudami, naj nova postajališča za kolesa Bicikelj uredijo na primer v Črnučah in pri kopališču Kolezija, ki bi bilo uporabno tako za obiskovalce tamkajšnjih bazenov kot tudi uporabnike z bližnjega Kemijskega inštituta ter fakultete za gradbeništvo in geodezijo, predlagali pa so tudi postajališče pri bežigrajski stolpnici WTC ob Dunajski cesti.

Če so na občini na pobudo o postavitvi postajališča pred World Trade Centrom odgovorili, da bodo o predlogu razmislili, pa so bili bolj jasni o nedavnem predlogu Ljubljančanke, naj postajališče uredijo tudi v bližini pokopališča Žale. »V bližini omenjene lokacije je predvidena postavitev postaje v prihodnjem letu,« so zapisali na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. Zdaj morajo tisti, ki želijo do žalskega pokopališča prikolesariti z mestnim kolesom, dobršen del poti prepešačiti. Žalam najbližje postajališče Bicikelj je namreč skoraj kilometer in pol oddaljena postaja v križišču Linhartove in Železne ceste v Zupančičevi jami, še nekoliko bolj oddaljena je postaja pri dvorani A na območju nakupovalnega središča BTC. žir