Eno zadnjih dejanj Baracka Obame kot ameriškega predsednika bo podelitev medalj svobode, najvišjih civilnih državnih odlikovanj, izbranim posameznikom, ki so zaslužni za dobrobit ameriške družbe in so navdih ljudem po vsem svetu. Odlikovanja ameriški predsedniki podeljujejo enkrat na leto že od leta 1963. Letos je med dobitniki mnogo igralcev, predvsem tistih, ki so glasno in jasno nasprotovali Donaldu Trumpu. Tako bo odlikovanje dobil Robert De Niro, ki je dejal, da bi morali Trumpa pošteno po nosu. Pozneje je to izjavo sicer umaknil, a velja za ognjevitega nasprotnika republikancev. Podobno kot Tom Hanks, ki bo tudi dobil odlikovanje, tako kot Bruce Springsteen, ki je dejal, da je vzpon Trumpa tragedija za demokracijo. Seveda v obrazložitvi, zakaj jim bodo podeljene medalje, ni nikjer zapisano, da zaradi nasprotovanja Trumpu, temveč le zaradi njihovih dosežkov.

Skupno je na seznamu 21 dobitnikov odlikovanj. Med njimi so tudi TV-voditeljica in komedijantka Ellen DeGeneres, arhitekt Frank Gehry, pevka Diana Ross, bivša košarkarska šampiona Michael Jordan in Kareem Abdul Jabbar ter igralec Robert Redford. Odlikovanje pa bosta dobila tudi filantropa Bill in Melinda Gates. V osmih letih je Obama podelil 102 odlikovanji, med dobitniki pa je veliko imen iz zabavne industrije, denimo Steven Speilberg, Maryl Streep, Gloria Estefan in Barbra Streisand. Nekateri Obami očitajo, da bi lahko odlikoval manj igralcev in več borcev za človekove pravice, denimo odvetnika Evana Wolfsona in Mary Bonauto, ki sta se 30 let borila za ustavno pravico do istospolnih porok.

Stjepan Hauser o prijateljstvu z Eltonom Johnom

Čelist Stjepan Hauser, polovica dua 2Cellos, je pred dnevi svojo zaročenko pevko Jeleno Rozga odpeljal v rodni Pulj. Ob tem je v intervjuju za Jutarnji list zelo natančno razložil, zakaj je bil toliko let tiho zaljubljen v Jeleno: »Milo ti je pri srcu, ko jo gledaš, ko jo poslušaš, kako govori, tako je prisrčna. Navadno imajo lepotice sto zahtev, ona pa je po vseh teh letih na estradi popolnoma normalna ženska.« Zatrdil je, da so mu vsa namigovanja, da sta zadnjih 17 mesecev skupaj le zaradi marketinškega trika, resnično smešna. S pevko zdaj živita skupaj v stanovanju v središču Zagreba, za katero trdi, da ga je kupil le zato, ker je imel na računu denar, saj bi bil popolnoma srečen tudi v garsonjeri, če bi ob sebi imel čelo in Jeleno.

Prav tako je zatrdil, da so vsa namigovanja, da je gej, naravnost smešna. »Mnogo žensk po svetu se ob tej trditvi široko nasmeji,« je poudaril. Pred zvezo z Jeleno Rozgo je namreč veljal za velikega ženskarja, a to naj bi bila le postnajstniška faza. Je pa res, da ta namigovanja verjetno izhajajo iz njegovega prijateljevanja z Eltonom Johnom, s katerim je bil štiri leta na svetovni turneji. Priznal je, da je bil tedaj malo depresiven in mu je Elton John zelo pomagal: »Z njim sem preživel veliko časa in pogovarjala sva se o vsem mogočem. Dojel sem, da smo vsi ranljivi, tako Elton John kot jaz.«

Trenutno je njegova edina želja, da bi si z drago vzela nekaj mesecev dopusta in jo mahnila ob jadranski obali od Pulja do Albanije.

Shakira in Pique se ne ločujeta

Zgodba o pevki Shakiri in nogometašu Gerardu Piqueju, ki se je dogajala minuli teden, je lep primer tega, kaj v tabloidih je res in kaj ne. Takole je bilo: ko je pevka odpovedala prisotnost na podelitvi latino grammyjev v Las Vegasu in je ne bo niti na promociji njenega novega parfuma v Buenos Airesu, so se vsi razpisali, da je ni bilo, ker se z nogometašem ločujeta. Dodali so celo vzrok – Pique naj bi bil bolestno ljubosumen. Do tega spoznanja so prišli, ker je pevkin tiskovni predstavnik kot razlog neudeležbe na prireditvah zapisal osebne razloge. Seveda, kaj drugega kot ločitev. Čeprav zvezdnika uradno sploh nista poročena.

Kakor koli: Shakira je sama na svojem twitterju pojasnila, kaj se dogaja. Pevka je odpovedala nastope, da bi lahko bila s svojim dveletnim sinom Sasho, ki je bil hudo bolan in je bil v začetku meseca celo v barcelonski bolnišnici. Te dni pa je zaskrbljena mati že objavila fotografijo veselega fantiča s pripisom, da je vse v najlepšem redu in da se fantek že veselo igra z dobro leto in pol starejšim bratom Milanom. O ločitvi seveda ni ne duha ne sluha. Kako le – slavni par je Piquejevemu klubu Barceloni nedavno pomagal do rekordne sponzorske pogodbe z japonskim podjetjem Rakuten. Pique in Shakira sta namreč dobra prijatelja ustanovitelja podjetja Hirošija Mikitanija in sta lani pri sebi doma organizirala večerjo japonskega poslovneža in predsednika kluba Barcelona. Iz nje se je izcimila štiriletna pogodba, vredna 55 milijonov evrov na leto.

Ricky Martin se bo poročil z Arabcem

Nekoč je veljal za lomilca ženskih src, zdaj pa velja za lomilca gejevskih src, a se je pustil ujeti v zakonski stan. Ricky Martin je na šovu Ellen DeGeneres priznal, da se bo poročil s svojim partnerjem, arabskim umetnikom Jwanom Yosefom. Televizijskim gledalcem je pokazal tudi zaročni prstan in razložil, da je bila zaroka pravzaprav polomija. Fantu je namreč prstan prinesel v papirnati vrečki in ga zaprosil le z besedami: nekaj imam zate, ali želiš. Jwan je rekel da, vzel prstan in šele čez nekaj trenutkov ga je Ricky Martin vprašal, ali je pravzaprav privolil v poroko.

Uradno sta par od marca letos, prvič sta bila v javnosti skupaj junija, poznata pa se dobro leto. Spoznala sta se tako, da je Martin, ki je vnet zbiratelj umetnin, opazil Jwanovo umetniško delo, ki se mu je zdelo zelo originalno in zanimivo, zato je poizvedel, kdo sploh je. Umetnik je po rodu iz Sirije, a je živel na Švedskem, šolal pa se je v Londonu. Martin je namesto umetnin izbral umetnika.

Ricky Martin je bil več kot 14 let v zvezi z mehiško televizijsko voditeljico Rebecco de Alba. Čeprav so se govorice o njegovi spolni usmerjenosti pojavile že mnogo prej, je svojo homoseksualnost obelodanil leta 2010 na svoji uradni strani. Pred osmimi leti je z nadomestno materjo postal oče dvojčkov Mattea in Valentina. Poleg poroke bo prihodnje leto za 44-letnega pevca uspešno tudi poslovno, saj je ravno podpisal pogodbo kot rezidenčni glasbenik v Las Vegasu, kjer bo imel 18 koncertov.