Ne glede na to mi je bil v zadoščenje post scriptum k temu mejlu, ki je zahteval objavo popravka in pod katerega je bil sicer podpisan pravni svetovalec sindikata Fides. V tem pripisu je pisalo dobesedno takole: »Ker tovrstno neresnično in ponižujoče pisanje novinarke ni prvo, bomo v primeru neobjave našega popovka, tokrat primorani sprožiti ustrezne pravne postopke. Lep pozdrav, Konrad Kuštrin.« Da nekdo, ki na višku stavke in dan za dnem reže ministrico za zdravje in celo vlado »na tanko, kukr mortadelo«, ob tem najde še čas za prenašanje osebnih pozdravov medijem, lahko razumem le kot kompliment.

Čeprav – in to že moram priznati, gospod doktor – me niti ta kompliment tistega dne ni spravil v nič boljšo voljo. Uredniške nejevolje sem se kakšno uro prej nalezel, ko sem v Večeru bral pripoved o tem, kako so zdravniki obsevali neko pacientko, ki naj bi obolela za rakom, in kako so svojce celo opozarjali, naj se pripravijo na najhujše, saj oboleli gospe zelo slabo kaže, a se je potem izkazalo, da so obsevali napačno bolnico (prava pa je kmalu za tem umrla). Tolažil sem se, da ta zgodba konkurenčnega časopisa ni nič posebnega, saj smo v Objektivu že pred nekaj tedni objavili izpoved pacientke, ki je prejela napačne izvide preiskav in se je zato pred domačimi na zobe metala, da bi jim dokazala, da slika z ultrazvoka ni njena, ampak od nekoga drugega. Kaj hočemo, se zgodi, kajne? Kdor veliko dela, tudi več greši. Zdravniki pa delate veliko, dopoldan in popoldan, to je splošno znano.

Pa vendar me te zamenjave pacientov zaskrbijo najkasneje tedaj, ko opazim, da zamenjave in zmešnjave niso samo iz ordinacij. Zato vas ljubeznivo prosim, da vašemu pravnemu svetovalcu sporočite, da na Dnevniku ne poznamo nobene Tanje Pucko, ki bi jo vaš sindikat moral zdraviti z nekim duhovičenjem o normativih in nadurah v novinarstvu. Sem pa dve tako zveneči gospe našel na facebooku in eno na youtubu. Dajte se jima, no, kaj oglasiti, ker se mi bojimo, da se vam je spet primerila zamenjava kakšnih pacientov. Zdaj, ko ljudje ne ploskajo vaši stavki, mora biti med nami takih nepridipravih pacientov, ki pri vas čakajo na popravljalno terapijo, kar veliko, si predstavljam.

A kaj hočemo, se zgodi, kajne? Kdor veliko dela, tudi več greši. Ali morda vi kaj veste, ali ta okoliščina kaj zaleže na sodišču, če proti površnim zdravnikom bolniki sprožijo »ustrezne pravne postopke«? Mislim, če doktorji zaradi obilice dela obsevate napačnega bolnika, medtem ko pravemu odštevate dneve, ali vam na sodišču odpustijo, če rečete, da niste vedeli, kaj delate?

Dajte mi, prosim, sporočiti, kako je s tem, da bom vedel, ali naj se vas kaj bojim!