Guns N' Roses so sicer v različnih pojavnih oblikah skoraj ves čas obstajali. Edini član, ki je bil v skupini vse od leta 1985 pa do danes, je pevec Axl Rose. Do najbolj usodnih sprememb v skupini je prišlo leta 1996, ko sta se skregala dva najbolj vidna člana, Rose in Slash, leto pozneje pa sta odšla še basist McKagan in bobnar Matt Sorum. Ime skupine je naprej nosil Rose, a ko so leta 2012 v Dvorano slavnih rock'n'rolla sprejeli originalno zasedbo, je bilo še bolj jasno, da Guns N' Roses ne morejo biti le Axl Rose in drugi, temveč vsaj Slash, Rose in drugi.

Ne v tem življenju

Rose in Slash sta se lani končno pobotala, 19 let po tem, ko sta nazadnje govorila, in neizbežno je bilo, da bo ponovnemu prijateljstvu sledila tudi turneja. Poimenovali so jo Not in This Lifetime, ki se nanaša na Roseovo izjavo iz leta 2012, ko je na vprašanje, ali bo skupina ponovno nastopala v originalni zasedbi, dejal, da ne v tem življenju. Turnejo so začeli aprila z ogrevalnim koncertom v Troubadourju v Los Angelesu, na katerem si je Rose takoj zlomil stopalo. Koncert v Las Vegasu je zato odpel na prestolu, ki ga je na koncertih, ko si je zlomil nogo, leto prej uporabljal Dave Grohl iz Foo Fighters. Rose je pozneje na turneji AC/DC nadomestil še pevca Briana Johnsona, trenutno pa Guns N' Roses koncertirajo po Južni Ameriki.

V kakšnem stanju bodo turnejo dokončali, lahko le ugibamo, v najslabšem primeru si Rose lahko ponovno sposodi Grohlov prestol. Sodeč po vtisih novinarja revije Rolling Stone Tima Griersona, ki si je ogledal koncert v Las Vegasu, pa je upanje, da bi ponovna združitev skupino spet vrnila v zlate čase albuma Appetite for Destruction iz leta 1987, hitro skopnelo. Njihov koncert je primerjal z obdobjem albuma Use Your Illusion, saj so bili Slashevi rifi že skoraj »lasvegaški«, a kljub zmehčanim zvokom in predhodnim govoricam, da gre zgolj za finančno odločitev, naj bi občinstvo koncert zapuščalo zadovoljno.

Kako združiti ločence

Slava očitno uničuje medosebne odnose v skupinah, na smrt je skregala tudi brata Gallagher v Oasis, prav tako slabo vpliva na zakone. Razpadi in ponovne združitve glasbenih skupin so namreč toliko bolj zapletena stvar, če glasbeno skupino sestavljajo pari. Skupina z ogromno kombinacijami, razhodi, združitvami, pa tudi ločitvami, so zagotovo Fleetwood Mac, a precej večja novica bo morebitna ponovna združitev skupine Abba, švedske četverice, sestavljene iz dveh zakonskih parov, Agnethe Fältskog in Björna Ulvaeusa ter Anni-Frid Lyngstad in Bennyja Anderssona.

Ena komercialno najbolj uspešnih skupin v popularni glasbi, ki je Švedski prinesla tudi prvo evrovizijsko zmago, je začela razpadati konec sedemdesetih, ko sta se leta 1979 najprej ločila Ulvaeus in Fältskogova, dve leti pozneje pa še Andersson in Lyngstadova. Skupina je dokončno razpadla leta 1982, nekaj upanja, da bi se ponovno vrnili na odre, pa so svojim oboževalkam in oboževalcem dali prav letos, ko so skupaj zapeli v neki švedski restavraciji. S tem so zaznamovali 50 let, odkar sta se spoznala Ulvaeus in Andersson, a hkrati sprožili številne špekulacije o vrnitvi na oder. V kakšni pojavni obliki se bodo vrnili, bo znano naslednje leto, Simon Fuller, znan tudi kot menedžer Spice Girls, pa omenja virtualno resničnost in umetno inteligenco.

Med ponovnimi združitvami, ki se obetajo naslednje leto, je med težje pričakovanimi zagotovo združitev Talking Heads, ki naj bi snemali tudi nov album, na festivalske odre pa so se letos vrnili LCD Soundsystem. Na turneji je Puff Daddy s svojo Bad Boy Family, nov album napoveduje animirana skupina The Gorillaz, okoli božiča se vračajo Blink 182, nazaj pa so tudi At the Drive-In.

Letošnje leto se je v Nemčiji začelo s koncertom treh četrtin fantovske zasedbe Caught in the Act, ki je za novo leto nastopila na odru pri Brandenburških vratih in tako odprla leto, ko se veselo vračajo tudi fantovske in dekliške zasedbe. Z novim albumom Red Flag in manjšo turnejo so se vrnile All Saints, dolgo pa se je govorilo tudi o ponovni združitvi Spice Girls. Naslednje leto naj bi se vrnili tudi Kelly Family, sicer brez najbolj vidnega člana Paddyja, ali bodo ponovili koncertni uspeh iz Ljubljane iz leta 1998, pa je odvisno tudi od obsega njihove turneje.

Za denar gre

Johnny Lydon, bolj znan kot Johnny Rotten iz Sex Pistols, je leta 1996, ko se je najbolj slavna pank skupina v okviru svetovne turneje ustavila tudi v Ljubljani, vsem dal jasno vedeti, da to počnejo zgolj zaradi denarja. In ko govorimo o ponovnih združitvah glasbenih skupin ali vrnitvah na oder, je razlog pogosto tako preprost kot tisti od Rottena. Glasbeniki in glasbenice potrebujejo denar, oboževalci in oboževalke pa so ga pripravljeni odšteti – da bi spet videli in slišali svojo najljubšo skupino, da bi se nostalgično spominjali mladosti ali pa preprosto naredili kljukico, da so na odru ujeli legendo. Hkrati je precej lažje oživeti razpadlo skupino kot ustvariti nove zvezde.

O tem, ali gre kdaj morda za ustvarjalno nujo ali pa vedno zgolj za posel, lahko sklepamo tudi glede na to, ali skupina ob združitvi izda album. Ti so danes namreč bistveno manj dobičkonosni od koncertov in turnej, zato izdati nov album ali album največjih uspešnic pogosto pomeni zgolj dodatno delo in malo zaslužka. Kot je v Guardianu zapisal Tom Ewing, se prihodki od koncertov večajo, zato lahko skupine, ki še imajo nekaj kredibilnosti, ob vrnitvi zaslužijo bistveno več, kot so ob »prvem poskusu«.

Ponovne združitve so marketinški trik

Po mnenju Klavdije Kopina, novinarke MMC in oddaje Popšop, so ponovne združitve predvsem marketinški trik, ki je danes že skoraj tako priljubljen kot praznovanje obletnic skupin. Po njenem mnenju pogosto sploh ne moremo govoriti o pravih ponovnih združitvah, saj se večinoma ne vrnejo vsi člani skupine, pri rock skupinah pa gre pogosto zgolj za daljše premore med albumi ali turnejami.

Ko razmišljamo o razlogih za ponovno združitev, je zato treba upoštevati tudi razloge za razpad. Marcel Štefančič jr. meni, da je bil glavni razlog za razpade rock’n’roll skupin nekoč predvsem konservativno prepričanje, da je rock’n’roll mladostniška bolezen, ki jo prerasteš, da je po poroki in otrocih čas, da si najdeš »pravo službo«, čeprav te morda otroci, ko imaš »običajno« službo, vidijo celo manj, kot če si na turneji. »Če bi Beatli vedeli, da rock’n’roll ni otroška bolezen, ampak nekaj, kar lahko igraš tudi v domu za ostarele, morda ne bi razpadli,« se pošali Štefančič.

Prav Beatli so ena od tistih razpadlih skupin, pri katerih so vsi ves čas čakali, da se bodo ponovno združile, a se to ni nikoli zgodilo. O združitvi naj bi v času tako imenovanega Izgubljenega vikenda precej razmišljal tudi John Lennon, a po njegovi smrti je bilo upanja o združitvi četverice konec. Beatli so sicer v kombinacijah po tri ali dva tudi po letu 1970, ko so uradno razpadli, še sodelovali, a ker sta danes na svetu samo še dva Beatla, smo zadnjo delno »združitev« videli leta 2014 na podelitvi grammyjev.

Za pravo združitev se je najprej treba resno skregati

Med najbolj pomembne ponovne združitve vseh časov tako Štefančič kot glasbeni urednik Dragan Bulič uvrščata združitev The Eagles, ki so razpadli leta 1980, ko so se »tako skregali, da si ni nihče mislil, da se bodo še kdaj spet združili«, se spominja Štefančič. Pa so se, in sicer 14 let pozneje, ko se je po njegovih besedah zdelo, da še sami niso mogli verjeti, da so spet skupaj. Leta 2001 so se spet skregali, 2008 spet vrnili, leta 2013 pa izdali dokumentarec o njihovi karieri. Januarja letos je umrl Glenn Frey in glede na to, da je zadnji živeči član originalne zasedbe Don Henley, je bil to verjetno tudi konec skupine.

Med pomembnejše združitve Bulič med drugim uvršča še Deep Purple, Black Sabbath, The Beach Boys, Van Halen, The Who, Yes, ELO, Genesis, Emerson, Lake & Palmer, The Stooges in Journey. Kar nekaj vrnitev v različnih konstelacijah so doživeli Led Zeppelin, navdušili so The Police leta 2008, od istega leta naprej so združeni tudi Blur.

Ponovne združitve so že same po sebi lahko spektakli, zato je svojevrsten prestiž, če ti na prireditvi ali v oddaji uspe združiti kakšno razpadlo skupino. V drugi oddaji Saturday Night Live leta 1975 sta se, sicer ne prvič, združila Simon in Garfunkel, za Live 8 Boba Geldofa so se leta 2005 združili Pink Floyd, že omenjene Spice Girls pa so v celotni zasedbi zadnjič skupaj nastopile leta 2012 na olimpijskih igrah v Londonu. Z združevanjem skupin za en koncert se je nekoč ukvarjala celo posebna oddaja na VH1, Bands Reunited, katere največji uspeh je bila združitev skupine Frankie Goes To Hollywood.

Danes je tako morda težje kot našteti vse skupine, ki so se po prekinitvi ali prepiru spet združile, našteti tiste, ki tega še niso storile. Štefančič meni, da je za združitev zrela katerakoli skupina, ki je kdaj napolnila stadion, medtem ko Kopinova upa na združitev Oasis in The White Stripes. Bulič pravi, da so med njegovimi željami ostale samo še skupine in glasbeniki, ki niso več med nami, zato tudi ponovne vrnitve na oder niso več mogoče.