Magnus Carlsen (2853) 

Norveški čudežni deček se je rodil 30. novembra 1990 v Tønsbergu. O njegovi genialnosti kroži kopica zgodb, tudi ta, da je pri starosti dveh let že sestavljal sestavljanke z več kot 50 elementi in da je pri štirih že postavljal lego sisteme, ki so predvideni za otroke, stare med 10 in 14 let. Pri petih letih je začel igrati šah in bliskovito napredoval. Šahovski velemojster je postal že pri trinajstih, potem ko je zadnjo normo dosegel na turnirju v Dubaju, 28. aprila 2004. Čeprav sta bila v zgodovini še dva mlajša velemojstra, Sergej Karjakin (12 let in sedem mesecev) in Parimarjan Negi (13 let in štiri mesece ter 20 dni), so ga poimenovali šahovski Mozart. Carlsen, šahist z najvišjim ratingom v zgodovini šaha, rad smuča in igra poker, a najbolj nepopustljiv je pri šahu, igra tudi, ko vsi drugi podpišejo remi, kar dokazujejo tudi partije, ki jih igra letos v New Yorku, ko se že tretjič bori za naslov svetovnega prvaka, tokrat s Sergejem Karjakinom, potem ko je leta 2013 in 2014 premagal Indijca Ananda.

Fabiano Caruana  (2823) 

Američan italijanskih korenin se je rodil 30. julija 1992 v Miamiju očetu Louju in materi Santini Caruana. Ameriški prvak, ki ima dvojno državljanstvo, je vmes že igral za reprezentanco Italije, od lani pa spet zastopa barve ZDA, kjer ima naslov državnega prvaka. Caruana je postal velemojster leta 2007, en mesec pred tem, ko je dopolnil petnajst let. Za njegovo kariero je značilno, da pogosto menja trenerje in mesta, kjer z družino živi: Miami, New York, Madrid, Budimpešta, Lugano … Na kvalifikacijah za izzivalca svetovnega prvaka 2016 je zaostal samo za Karjakinom.

Maxime Vachier-Lagrave (2811) 

Še eden od super mladeničev Vachier-Lagrave se je rodil 21. oktobra 1990 v francoskem mestu Nogent-sur-Marne. Velemojster je postal zgodaj, leta 2005, ko je bil star komaj 14 let in štiri mesece. Na šahovskih turnirjih nastopa od šestega leta in se od takrat počasi prebija v ospredje. Vachier-Lagrave je bil leta 2004 francoski mladinski prvak, leto kasneje je bil tretji na prvenstvu Francije, leta 2007 francoski prvak, leta 2009 pa svetovni mladinski prvak. V kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo je izpadel že zelo zgodaj.

Vladimir Kramnik (2810)

Enainštiridesetletni velemojster Vladimir Borisovič iz ruskega Tuapsa je svoj vrh, vsaj za zdaj, dosegel v letih med 2000 in 2007, ko je bil svetovni šahovski prvak. Leta 2000 je v Londonu premagal Garija Kasparova, štiri leta kasneje je naslov obranil proti vojvodinskemu Madžaru Petru Leku in leta 2006 premagal še Bolgara Topalova. Naslov je izgubil leta 2007, ko ga je premagal Indijec Anand. Kramnik ima velemojstrski naslov od šestnajstega leta, omembe vredno pa je tudi to, da je imel prvič najvišji rating na svetu že leta 1996.

Levon Aronian   (2795) 

Aronian se je rodil 6. oktobra 1982 v Erevanu armenski rudarski inženirki in ruskemu judovskemu fiziku. Šah je začel igrati šele pri devetih letih, vendar je bil leta 1994 že svetovni prvak v svoji starostni kategoriji, leta 2002 pa še svetovni mladinski prvak in armenski prvak. Letos je v boju za naslov svetovnega prvaka v kvalifikacijah končal na petem mestu. Aronian je eden najboljših šahistov v hitropoteznem šahu in eden od le šestih velemojstrov v zgodovini, ki so v svoji karieri prebili rating 2800 točk.

Wesley  So (2794)

Wesley So je filipinski velemojster, ki trenutno živi v ZDA in za njih tudi nastopa. Leta 1993 rojen šahist je začel igrati šah pri šestih letih, pri devetih letih pa je začel nastopati na turnirjih in zmagal na vseh filipinskih prvenstvih za mlade šahiste. Velemojstrsko normo je potrdil leta 2007, ko je imel 14 let in sedem mesecev. Za ZDA uradno nastopa od novembra 2014. Zdaj živi v Minnesoti, zapustil je celo univerzo Webster, ki ima sicer najboljšo šahovsko šolo v ZDA, in se šahu posveča sam, seveda še veliko bolj intenzivno.

Visvanatan Anand (2779) 

Nekdanji svetovni prvak, ki je v boju za šahovsko krono dvakrat izgubil proti Carlsenu, je pravzaprav tisti, ki je prekinil dolgoletno sovjetsko ali, če hočete, rusko prevlado, potem ko je leta 2007 premagal Kramnika. Rodil se je leta 1969 in v mladosti osvojil praktično vsa indijska in azijska mladinska šahovska tekmovanja. Pri osemnajstih je postal prvi indijski velemojster. Po letu 2007 je naslov svetovnega prvaka obranil še proti Vladimirju Kramniku, proti Veselinu Topalovu in proti Izraelcu Borisu Gelfandu.

Hikaru  Nakamura   (2779) 

Osemindvajsetletni ameriški velemojster je bil rojen na Japonskem. Pri dveh letih se je s starši preselil v ZDA. Starša sta se ločila, Hikaru pa je začel z bleščečo šahovsko kariero, potem ko ga je pri petih letih začel učiti njegov šrilanški očim. Pri desetih letih je postal mojster! Leta 2009 je postal prvak ZDA, leto kasneje je z reprezentanco ZDA postal svetovni prvak. Ob izjemni seriji turnirskih uspehov naj omenimo, da je bil na zadnjem turnirju za izzivalca leta 2016 uvrščen na sedmo mesto. Premagali so ga Karjakin, Caruana in Aronian.

Sergej Karjakin (2772) 

Rus Sergej Karjakin je na lestvici nizko, je pa jasno, da je nekaj točk izgubil zato, ker se je pripravljal na dvoboj s Carlsenom. Leta 1990 rojen šahist je bil prvi na kvalifikacijskem turnirju v Moskvi, a to seveda ni njegov prvi uspeh. Šahovski čudežni deček je postal velemojster pri dvanajstih letih, leta 2001 je postal svetovni prvak v svoji kategoriji, oboje kot član Ukrajine. Leta 2009 se je odločil za rusko reprezentanco in je po ukazu predsednika Medvedjeva tudi ruski državljan. Menda zaradi pokroviteljev in boljših pogojev za delo. Zdaj živi v Moskvi.

Pentala Harikrišna (2768) 

V mnogih državah dobijo šahisti državno plačo, v ZDA jih podpirajo bogati meceni, kot je recimo milijarder Rex Sinquefield, v Indiji pa stoji za najboljšimi jeklarska industrija, zato ni čudno, da imajo med prvimi desetimi na svetu dva šahista. Tridesetletni Harikrišna za reprezentanco nastopa že od štirinajstega leta. Od sedmega leta naprej je zmagal na vseh državnih prvenstvih v svoji kategoriji. Velemojster je postal pri petnajstih letih in se uvrstil v kvalifikacije za naslov svetovnega prvaka. Izločil ga je slovensko-ukrajinski velemojster Aleksander Beljavski.