Od Večera zvezd, na katerem Kolesarska zveza Slovenije svečano zaključuje sezono s podelitvijo priznanj za najuspešnejše dosežke, med drugim Primožu Rogliču prestižno priznanje kolesar leta in hkrati tudi lovoriko zlato kolo, je minilo že teden dni, vendar je tema še vedno aktualna. Opisani primer je kot opomin ostalim zvezam in organizacijam, ki ob koncu leta zaključujejo leto s svečanimi podelitvami najuspešnejšim, da je treba biti pri izboru še posebej previden. Velikokrat ni vse enostavno glede kriterijev, sporne odločitve pa lahko mečejo slabo luč na podeljevalce.

Pri podelitvi lovorike zlato kolo, ki ga dobi najvišje uvrščeni na svetovni lestvici, po dogovoru s kolesarsko zvezo pa ga po zadnji dirki sezone v Podsmreki podeljuje KD Rog Ljubljana, je prišlo do čudne situacije s številom točk. Matematični seštevek vseh točk s 17 dirk, na katerih je Primož Roglič posegel med dobitnike, ni enako številu točk na lestvici (world ranking – WR), na podlagi katere je bil v dneh konec oktobra uvrščen na 131. mesto. Matematična napaka ali napaka v sistemu?

Na napako v točkovanju UCI smo že pred podelitvijo opozarjali Mira Miškulina, ki je v KD Rog zadolžen za podelitev najprestižnejše lovorike v cestnem kolesarstvu. Kljub pripombam, ki so zaokrožile v kolesarskih krogih in v medijih, ni našel zmote. »Glede na nekatere izjave in zapise smo ponovno preverili lestvico UCI, ki kaže enak vrstni red, kot smo ga že objavili. Prav tako smo preverili na Kolesarski zvezi Slovenije,  če so v zvezi z razvrstitvijo za zlato kolo 2016 kakšni zadržki. Torej: še vedno velja, da je zmagovalec Primož Roglič pred Gregom Boletom in Simonom Špilakom,« je končno odločitev pojasnil Miro Miškulin. Ker na zaključni dirki v Podsmreki zaradi klubskih obveznosti ni bilo Primoža Rogliča, so končno odločitev in podelitev opravili med Večerom zvezd pretekli teden. Torej so si vzeli še dva tedna več za razmislek. Sporni seštevek točk ima to nerodnost, da bi Roglič ob matematično pravilnem seštevku imel 354 točk, Grega Bole pa 356.

Zanimivo je, da sistem točkovanja po kriteriju UCI s svojim informacijskim sistemom uporabljajo tudi na spletni strani procyclingstats (PCS). Anomalije glede točk Primoža Rogliča tam ni. Bole je na vrhu lestvice. Glede kredibilnosti lestvice PCS še ta zanimivost, da so na kolesarski zvezi na Večeru zvezd podelili priznanje za posebne dosežke tudi Jaku Primožiču za visoko drugo mesto v razvrstitvi mladincev na tej lestvici.

Ni pa to edina sporna odločitev glede podelitve lovorike zlato kolo. Dilema je tudi glede upoštevanja lestvic. Na UCI so v letošnji sezoni sploh premierno uvedli svetovno lestvico (WR), na kateri upoštevajo vse kategorizirane mednarodne dirke. Vsa pretekla leta so imeli ločene sisteme za elitne dirke (Worldtour ranking – WTR) in ostale dirke po celinah, kot je na primer tudi Europatour ranking – ETR. Tudi za zlato kolo so vsa leta doslej upoštevali lestvico WTR oziroma ETR. V razpisu za podelitev lovorike, objavljenem spomladi, so zapisali, da bo kriterij svetovna lestvica, nič pa o tem katera: WTR ali WR. Zaradi omembe ETR se zdi, da je to WTR. Če bi obveljali stari kriteriji, bi bil dobitnik že četrto leto zapored Simon Špilak (60 točk) pred Rogličem (30).

Kakorkoli, sporne odločitve glede podelitve lovorik zagotovo športnikom v ničemer ne bodo zmanjšale vrednosti, a če kriteriji in lestvice obstajajo, jih velja upoštevati. Navsezadnje je Roglič največ točk nabral tudi z dosežki na italijanskem Giru, olimpijskih igrah in evropskem prvenstvu, za kar so ga tudi izbrali za kolesarja leta. Bole je denimo blestel predvsem na italijanskih klasikah Laigueglia, Etruschi in na dirki Po Koreji, Špilak pa na dirki Po Romandiji, Baskiji in Švici.