Tradicionalni mednarodni dobrodelni bazar Sila, ki vsako leto pred decembrskimi prazniki ponudi pester nabor kulinaričnih in unikatnih izdelkov, značilnih za različne konce sveta, se z Gospodarskega razstavišča letos seli v dvorane Grand hotela Union. »Bazar se z novo lokacijo vrača h koreninam, saj bo nekoliko manjši, a zato bolj eleganten, vzdušje pa prijetno domače,« je odločitev pojasnila Mojca Lah, predsednica društva Sila, ki so mu članice ob ime nedavno dodale še kratico IWCL in se tako še tesneje povezale z drugimi mednarodnimi združenji žensk International Women's Club. »Z dodanim uveljavljenim mednarodnim imenom smo predvsem bolj prepoznavne, tako da nas nove članice še lažje najdejo in se nam pridružijo,« je dodala Lahova.

Plesni in pevski nastopi, delavnice

Letošnji bazar Sila bo že 23. zapored. V dvoranah Grand hotela Union bo potekal 4. decembra od 10. do 16. ure. Pol ure po tem, ko bo bazar tudi uradno odprl svoja vrata, se bo začel tudi bogat spremljevalni kulturni program, sestavljen iz pevskih, glasbenih in plesnih nastopov skupin z različnih koncev sveta, medtem ko bodo med 11. uro in 14.30 na svoj račun prišli najmlajši obiskovalci. Organizatorice zanje namreč pripravljajo aktivnosti, kot je poslikava obraza.

Če je na prvem bazarju leta 1994 sodelovalo dvanajst držav, z izkupičkom pa so pomagali opremiti sobo za matere bolnih otrok na ljubljanski pediatrični kliniki, pa se bo letos s svojimi značilnimi izdelki in kulinaričnimi dobrotami na omizjih predstavilo kar 32 držav, od Pakistana, Madžarske, Poljske in Grčije do Nizozemske, Kenije, Ugande in tudi Slovenije. Na preteklih bazarjih so članice mednarodnega združenja žensk zbrale že več kot 1,3 milijona evrov in z njimi pomagale več kot 150 organizacijam in posameznikom.

Pomoč žrtvam nasilja

Dobrodelni noti bazarja članice združenja ostajajo zveste tudi letos. »Denar, ki ga bomo zbrale na letošnjem bazarju, bomo namenile petim nevladnim organizacijam, ki pomagajo ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja,« je rdečo nit letošnje dobrodelnosti izpostavila predsednica odbora SILA-IWCL Marisa Kogovšek.

V mednarodnem združenju žensk bodo tako letos pomagali Društvu SOS telefon, ki bo s prejeto pomočjo prenovilo kuhinjo v varni hiši, Združenju proti spolnemu zlorabljanju, ki bo s prejetim denarjem pripravilo brošuro, v kateri bodo opozorili na znamenja, ki razkrivajo spolne zlorabe, ter Azilnemu domu za mladoletne begunce, ki denar potrebuje za ureditev telovadnice, medtem ko bodo v Zavodu EMMA denar vložili v obnovo sobe, kjer lahko žrtve nasilja brezplačno dobijo nasvete in pomoč, ekipa Društva za nenasilno komunikacijo pa bo s prejetim denarjem ženskam, katerih partnerji so nasilni, pomagala na poti do ekonomske neodvisnosti.