Dinozavri. Ta v nekaterih primerih ljubka, v drugih pa krvoločna prazgodovinska bitja so priljubljenost zagotovo pridobila tudi po zaslugi knjig, predvsem pa poznejših filmov v povezavi z Jurskim parkom. Nazadnje je bilo o njih mogoče brati pred dnevi, saj so na Japonskem menda oblikovali robote, ki doslej daleč najbolj spominjajo na prave dinozavre, zato naj bi jih kmalu umestili v tematski park po zgledu tistega iz omenjenega filma. A čeprav so dinozavri nesporno glavna in prevladujoča atrakcija Jurskega parka, v njem najdemo tudi nekaj zanimivih avtomobilov, najbolj vidno vlogo pa odigrajo številni primerki vozila jeep wrangler sahara. Pri čemer beseda seveda teče o avtomobilih iz prvega, originalnega filma iz leta 1993, ki je, tako kot pri marsikaterem drugem, ki je dobil (pre)številna nadaljevanja, najboljši, najizvirnejši, skratka »edini pravi«.

Preživel je 22 let

V njem omenjene jeepe spoznamo že pri prvem snidenju z dinozavrom, saj dva od njih, tista, označena s številkama 18 in 29, ekipo glavnih zvezd filma, dr. Alana Granta (Sam Neill), dr. Ellie Sattler (Laura Dern), dr. Iana Malcolma (Jeff Goldblum) in Johna Hammonda (Richard Attenborough), pripeljeta do doline, v kateri šokirani kot le kaj zagledajo brahiozavra, kako mirno gloda listje z ogromnega drevesa. Scena je zelo zgovorna – v ospredju prazgodovinsko bitje, v ozadju pa človeški izdelek, ki ga zlahka uvrstimo med tiste, ki so v zadnjem stoletju najbolj spremenili naše življenje. Kakor koli, prav jeepa z omenjenima številkama sta zanimiva tudi zaradi tega, ker ju znova uzremo 22 let pozneje v filmu Jurski svet (Jurassic world), številko 29, popolnoma zaraščeno z vejami in listjem, pa brata Mitchell, Zach (Nick Robinson) in Gray (Ty Simpkins), znova usposobita do te mere, da je sposobna vožnje, potem ko uporabita akumulator z bližnjega razbitega vozila.

Jeepi wranglerji so bili v filmu na razpolago uslužbencem in posebnim gostom, sicer pa je šlo za precejšnje število modelov letnika 1992, ki jih je poganjal 4-litrski 6-valjni bencinski motor s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsak od jeepov je imel na vratih odtisnjen logotip Jurskega parka in bil označen s številko, sicer pa so bili vsi po vrsti pobarvani v peščeno bež barvo, čez katero so potegnili dve debeli rdeči črti, v slednjo pa so bili obarvani tudi aluminijasta platišča in okvir vetrobranskega stekla.

Humoristični vložek

Poleg omenjenih najpomembnejšo vlogo v filmu odigrata še jeepa številka 10 in 12, ki se od drugih tudi bistveno razlikujeta. Prvi je namreč edini jeep brez nosilcev za streho oziroma varnostne kletke, ki potnike varuje v primeru prevračanja, za pomembnega pa se v filmu izkaže, ko z njim že omenjena Ellie Sattler in Ian Malcolm skupaj z Robertom Muldoonom (Bob Peck) pobegneta pred tiranozavrom, ki se jim nekajkrat nevarno približa; predvsem je pri tem precej humorističen vložek, ko se v stranskem vzvratnem ogledalu, na katerem je za ameriška vozila znani napis, da so »predmeti v ogledalu bliže, kot so videti« (objects in mirror are closer than they appear, op. p.), pojavi ogromna razprta dinozavrova čeljust. Jeep številka 12 je po drugi strani edini, ki ima na nosilcu strehe montirane tudi daljinsko vodljive močne žaromete in tudi sicer več različnih funkcij, med drugim pa je to tudi edini jeep s samodejnim menjalnikom. Z njim Dennis Nedry (Wayne Knight) skuša zbežati z ukradenimi zarodki dinozavrov, a v hudi nevihti izgubi nadzor nad vozilom in tragično konča v prebavnem traktu dilofozavra.

Seveda so si po vzoru omenjenih jeepov, kot je primer pri skoraj vseh avtomobilih s filmskih platen, svoje predelali številni občudovalci, ki so hkrati lastniki takšnih vozil. Pri čemer so imeli, roko na srce, precej lahko delo, saj so potrebovali le nekaj barve. Zato niti ni čudno, da jih je na cestah, predvsem ameriških, precej več kot večine drugih »filmskih« avtomobilov.