Nedokončano poslovno-stanovanjsko sosesko v strogem središču Mengša, ki je bila po nekaj neuspelih dražbah prenesena na slabo banko, je po slabem letu zdaj uspelo Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) končno tudi prodati. Prodali so jo kamniški družbi Apolonij. »Kupci se za nakup stanovanj že zanimajo. Na voljo jim bodo na sredini prihodnjega leta, rezervacije pa bomo začeli sprejemati kmalu po novem letu,« je povedala direktorica družbe Irena Kleindienst.

»Cene stanovanj naj bi bile ugodnejše od trenutne ponudbe v okolici,« je še napovedala direktorica. Vključno s potrebnimi sanacijskimi in obnovitvenimi deli naj bi stanovanja končali sami, poslovne prostore pa bodo dokončali kupci. »Za pet manjših poslovnih prostorov povpraševanje znatno presega ponudbo, za trgovski del pa se tudi že dogovarjamo z več domačimi in tujimi trgovskimi podjetji,« je še povedala direktorica.

Občani se veselijo trgovine

Poslovno-stanovanjsko sosesko Mengeš, ki je zgrajena do četrte gradbene faze, sestavlja kompleks v štirih etažah z 80 različno velikimi stanovanji, z enim večjim in šestimi manjšimi trgovskimi lokali ter podzemno garažo s 178 parkirnimi prostori. V njen sklop pa sodi tudi že delno porušena Kančeva hiša, ki je zaradi spomeniške zaščite, kljub slabemu stanju, ne bo mogoče porušiti v celoti.

Prav ta objekt je odgnal največ zainteresiranih kupcev, ki jih je preostali del kompleksa v središču mesta nedvomno privlačil. Še zlasti je bila zanimiva možnost ureditve večje trgovine, ki jo občani v tem predelu že leta močno pogrešajo. »V krogu 600 metrov okrog prihodnje trgovine živi kar 3600 občanov, ki v bližini nimajo druge trgovine,« je bil že pred časom jasen mengeški župan Franc Jerič, ki ugotavlja, da je tolikšno število kupcev nesporno zanimivo za trgovce.

Novi lastniki so se z županom že sestali, in kot pravi, si lahko zdaj na občini končno oddahnejo. Upajo, da jim bo novi kupec pomagal čim prej uresničiti dolgoletno željo, da bi revitalizirali prej tri desetletja opuščene in propadajoče industrijske objekte starega Traka in Ete v osrčju mesta. Kot pravi, so sami že uredili avtobusno postajališče in zaščitili najnevarnejši del Kančeve hiše ob cesti.

Kompleks so prodajali v celoti

DUTB je kompleks prevzela iz stečaja družbe MTB Invest, gre za prenesene terjatve iz NLB in Probanke. V strategiji upravljanja so takoj ocenili, da bo sosesko najprimerneje prodati kot celoto, in sicer najprej prek nezavezujočega in nato prek zavezujočega zbiranja ponudb. Informativno ceno so nastavili na šest milijonov evrov. Prejeli so več ponudb in pred prodajo izvedli tudi nekaj ukrepov, ki so omogočili višje poplačilo. Več o prodaji do vpisa novega lastnika v zemljiško knjigo niso želeli povedati.

V postopku zbiranja nezavezujočih ponudb je prej poskušala po treh neuspešnih javnih dražbah kompleks prodati tudi stečajna upraviteljica MTB Investa Ksenija Toplikar Zorn. A ji to ni uspelo, saj so zainteresirani kupci ponujali premalo. Najvišji ponujeni znesek je znašal le 3,7 milijona evrov, v stečaju MTB Investa pa je bilo priznanih za kar 10,8 milijona evrov terjatev. Kot je takrat povedala stečajna upraviteljica, jim je zmanjkalo denarja celo za varovanje objekta, v katerega so redno vlamljali. Zmanjkalo jim je tudi sredstev za tekoče vzdrževanje, s Kančeve hiše pa je na glavno mestno prometnico nevarno odpadal omet in tako njihovim težavam ni bilo videti ne konca ne kraja.