Če bo Slovenija izgubila sodni primer, ki zoper njo poteka na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, ker Romom odreka dostop do pitne vode, bo za poraz kriva – zima. Takšna bi lahko bila satirična poanta včerajšnjega dogajanja v romskem naselju v Dobruški vasi v občini Škocjan, kjer je zaradi temperatur pod lediščem voda v cisternah, ki jih je Romom dodelila vlada, zmrznila. »Voda ne teče, spet bomo morali ponjo hoditi na bencinsko črpalko,« je bila razočarana Dunja Kočevar, mati trinajstih otrok, ki v naselju živijo brez vode. Kočevarjeva in njen mož Ljubo Novak sta med tistimi, ki so zaradi odrekanja pravice do pitne vode Slovenijo tožili v Strasbourgu. Vlada jima je zato z naglim ukrepom, sprejetim kar na dopisni seji, pred hišo postavila eno od cistern. S tem naj bi Slovenija sodišču pokazala, da položaj Romov vendarle rešuje. A nekateri Romi, ki imajo s tovrstnimi plastičnimi »kantami« izkušnje, so že tedaj rekli, da ukrep ni primeren, saj se voda poleti zaradi vročine pokvari, pozimi pa spremeni v led.

Zgodovinska krivica

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki Rome zastopa v Strasbourgu, je ob vesti, da je voda zmrznila, ponovila: »Že ves čas opozarjamo, da cisterne ne pomenijo odprave kršitev človekovih pravic.« »V pritožbi smo kot kršitev navajali omejevanje dostopa do vode in tudi nevzdržne higienske razmere. Družine, ki živijo v naselju, nimajo možnosti, da bi si brez dostopa do vode uredile stranišča in kopalnice.« V naselju otroci zaradi tega pogosto zbolevajo. »Situacija je sicer enostavno rešljiva, saj vodovod poteka v bližini naselja in bi ga bilo povsem enostavno napeljati do romskih hiš, če bi se država tako odločila,« pravi odvetnica. Vendar država tega Romom ne omogoča z izgovorom, da je naselje nelegalno. To sicer drži, a Zidar-Klemenčičeva je poudarila, da gre za naselja, ki so jih Romi že pred desetletji na občinski zemlji gradili ob vednosti oblasti. »Najprej je vsem ustrezalo, da si urejajo bivanjske razmere, potem pa je oblast pod pritiskom javnega mnenja obrnila ploščo in začela Romom nasprotovati,« pravi odvetnica.

Kdo je kriv?

Da ima Slovenija glede postopka v Strasbourgu slab občutek, je razvidno iz interne medresorske korespondence, ki so jo že spomladi pridobili novinarji ene od komercialnih televizij, pa tudi iz ravnanja premierja Mira Cerarja, ki je naselje v Dobruški vasi minuli teden obiskal in nejasno govoril o postavitvi cistern in »podpori mednarodne skupnosti«. Po naših informacijah je postopek v Strasbourgu že tik pred odločitvijo.

Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh nam je včeraj v zvezi z zmrznjeno vodo sporočil le, da je za zadevo pristojna civilna zaščita, ki je cisterne postavila.

»Glede na to, da prihajajo še nižje temperature, pričakujemo, da bodo pristojni organi nemudoma ukrepali z alternativno, tokrat trajno rešitvijo,« pa so pozvali iz Amnesty International Slovenije.