»Naslov državnega prvaka nas postavlja v vlogo favorita, od katere ne bežimo,« je pred začetkom sezone razpredal trener Heliosa Jakša Vulić. Do lige za prvaka in ubranitve naslova prvaka je seveda še dolga pot, a že začetni obračuni so pokazali, da pritisk Domžalčanov ni zdelal. V 6. krogu so proti LTH Castingsu dosegli peto zmago, z njo pa ostali na vrhu lestvice, ki si ga delijo z Zlatorogom in Hopsi. Najbolj zaslužen za zmago Heliosa proti Škofjeločanom je bil center Tomaž Bolčina, ki je v le 21 minutah na parketu vknjižil 23 točk in ujel šest odbitih žog ter pristal pri statističnem indeksu 30.

Po uvodni članski sezoni 2011/12 je Tomaž Bolčina zaradi nestrinjanj z nekaterimi potezami takratnega trenerja Zmaga Sagadina zapustil Helios in se preselil h Krki. Pri Novomeščanih je danes 22-letnik iz Šempetra pri Gorici pričakoval, da se bo izstrelil med najboljše posameznike in se preselil v tujino. A se mu načrti niso izšli. V treh sezonah v Novem mestu ni naredil želenega napredka, tudi minutaža ni bila tolikšna, kot je pričakoval. V lanski sezoni ga je k sodelovanju povabil Dejan Mihevc, ki je leto prej senzacionalno do naslova prvaka popeljal Tajfun. Poteza je morda celo rešila Bolčinovo kariero, saj je pod Mihevcem začel dvigovati formo in dokazal, da lahko brez težav igra na kakovostni ravni lige ABA.

Ker je Tajfun po lanski sezoni razprodal večino moštva, je 206 centimetrov visoki igralec hitro našel novo okolje. Vrnil se je v poznano domžalsko okolje, kjer je Jakša Vulić sestavljal moštvo za ubranitev naslova državnega prvaka in nastopanje v Fibini ligi prvakov. Bolčina se je pri nekdanjem delodajalcu odlično ujel in predstavlja enega glavnih stebrov ekipe. To je dokazal tudi na tekmi proti LTH Castings, kjer je bil praktično nezgrešljiv. Za dve točki je metal kar 9-8, zadel je oba poizkusa za tri in tudi edini prosti met.

Na drugem mestu Dnevnikove lestvice igralca kroga je pristal novinec v vrstah Tajfuna Daniel Vujasinović, ki je za prvo zmago Šentjurčanov proti Krki prispeval 16 točk in šest asistenc. Tretji na lestvici je košarkar Primorske Troy Franklin Jr., ki je v primorskem derbiju Portorožu nasul 21 točk, sočasno pa je zbral še šest asistenc in pet skokov. Točki je za četrto mesto prejel Heliosov Brandyn Curry (13 točk, 13 asistenc, sedem skokov), točko za peto mesto pa Žan Kosič (za zmago Hopsov proti Rogaški 21 točk).

Košarkar 6. kroga SKL

Dnevnik

PODATKI

5

3

2

1

10

točke

TOMAŽ

BOLČINA

ŽAN KOSIČ

TROY

FRANKLIN JR

BRANDYN

CURRY

DANIEL

VUJASINOVIĆ

Helios

Tajfun

Primorska

Helios

Hopsi

27 let

25 let

23 let

22 let

27 let

branilec

branilec

branilec

center

organizator igre

Skupni vrstni red

12

10

10

10

17

MATIC

REBEC

JAKOB

ČEBAŠEK

BRANDON

JEFFERSON

NIKOLA

GAJIĆ

TOMAŽ

BOLČINA

Hopsi

Primorska

Krka

Helios

Olimpija

25 let

22 let

21 let

24 let

25 let

organizator igre

branilec

center

organizator igre

krilo

Ocenjujejo Peter Vilfan, Dušan Hauptman, Jaka Daneu in športna redakcija Dnevnika.