Na lepem me je ustavil policist in me vprašal, zakaj sem brez luči in odbojnega stekla. Skušal sem se izvleči, češ da je kolo očetovo in da je do luči težko priti. Policist mi je dejal, da mi tega preprosto ne verjame in da mi bo vzel kolo, ki ga lahko dobim nazaj na policijski postaji, ko bom prinesel luč, dinamo in odbojno steklo. Povedal mi je še, da me s tako opremljenim kolesom preprosto ne more pustiti naprej, ker ogrožam tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu.

To seveda ni bilo včeraj, ampak pred dobrimi petinpetdesetimi leti. Bil je tudi mrakoben november, bila je noč in jaz na kolesu brez luči brez odbojnega stekla. Ustavil me je miličnik, kajti miličniki so tedaj prav posebno pozornost namenjali opremljenosti koles, vožnji brez luči ponoči in seveda pravilni smeri vožnje. To je bilo takrat razumljivo, saj je bilo avtomobilov bolj za vzorec, promet pa je bilo treba kljub temu urejati. Kolo brez luči takrat, kot tudi danes, ni bilo nobena redkost, saj so bili to tisti časi, ko so časopise polnili oglasi kot na primer: prodam dobro ohranjen dinamo za kolo nemške znamke, ali pa prodam kromiran kolesni obroč dobro ohranjen, včasih pa je kdo prodajal malo rabljene zračnice za kolo in podobno.

Skratka, če nisi imel na kolesu loči, zvonca in odbojnega stekla, si kolo lahko dobil nazaj na postaji milice, ko si vse to prinesel in tam tudi zmontiral na kolo.

Zakaj tole sploh pišem? Včeraj sem se res vozil, toda to pot po Jamovi cesti, ko mi je z moje desne strani s pločnika pred avto zapeljal kolesar brez kakršnih koli luči, odbojnih stekel, zvonca pa zaradi teme tako in tako nisem videl. Mislim, da sem ustavil kakega pol metra pred njim, povedal nekaj sočnega v jeziku včasih naših bratov in se vesel, ker se ni nič hudega zgodilo, odpeljal domov.

Vem, da obstajajo predpisi za vožnjo s kolesom, tudi tisti, ki določajo obvezno opremo, a kaj, ko jih kolesarji v glavnem ne upoštevajo, upoštevata pa jih tudi ne policija in redarstvo. Ti raje nastavljajo pasti avtomobilistom, tam so globe višje.

Peter Kozin, Ljubljana