Čeprav se ideja o avtonomnem robotu, ki se s pomočjo računalniškega vida samostojno premika po vinogradu, kjer lahko oceni stanje trt ter po potrebi izvaja dognojevanje in poskrbi za zaščito trsov, danes morda marsikomu zdi še kot nekaj, kar bi se morda lahko uresničilo šele v daljni prihodnosti, je ekipa slovenskih študentov že naredila velik korak k uresničitvi te svoje inovativne poslovne ideje in z njo na mednarodnem parketu že žanje uspehe.

Na mednarodnem tekmovanju za najboljšo poslovno idejo na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) CREA ICT Business Idea Contest, ki je konec minulega meseca potekalo v Milanu, je namreč ekipa študentov, združenih v ime TAFR, z avtonomnim robotom za vzdrževanje vinske trte pometla z vso konkurenco in zmagala.

Izkušnje prepletli z inovativnostjo

»Trije člani ekipe smo iz kmečkega okolja, zato dobro poznamo delo na kmetiji. Na podlagi teh izkušenj smo začeli razmišljati, kako tehnologijo preplesti s kmetijstvom in s pomočjo avtonomne mobilnosti olajšati delo,« se član ekipe TAFR Janez Cimerman spominja začetka ideje o avtonomnem robotu za vzdrževanje vinske trte, za katerega so že pred poletjem izdelali prototip, idejo pa nato julija letos še dodatno izpilili na ljubljanski poletni šoli CREA, ki je tokrat potekala pod imenom Zelena prihodnost.

Poletno šolo je letos v prestolnici že drugič zapored v sodelovanju z ljubljansko fakulteto za računalništvo in informatiko pripravila Regionalna razvojna agencija ljubljanske urbane regije (RRA LUR) s ciljem, da udeleženci s pomočjo izkušenih mentorjev spoznajo kreativne pristope pri načrtovanju storitev in produktov ter da v interdisciplinarnih ekipah testirajo in izpopolnijo svoje poslovne ideje. »Mladi inovatorji imajo številne dobre ideje, a včasih ne vedo, kako pritegniti partnerje, kako začrtati svoj poslovni model. Mi smo prav na poletni šoli izboljšali svoj prvotni poslovni načrt,« eno največjih prednosti poletne šole izpostavi Cimerman in ob tem doda, da je ekipa TAFR v sodelovanju na poletni šoli videla predvsem priložnost za dodatno znanje in dragocene izkušnje, pa tudi odskočno desko za promocijo svojega dela. In kako si člani ekipe razdelijo obveznosti? »Vsak član ekipa pove, kaj ga zanima in na katerem področju bi rad sodeloval,« recept za uspešno ekipno sodelovanje in dobre rezultate razkrije sogovornik.

Ne počivajo na lovorikah

Poleg Slovenije so poletne šole, ki se jih je skupaj udeležilo več kot tristo mladih bodočih podjetnikov, potekale še v Estoniji, Grčiji, Italiji, Veliki Britaniji, Nemčiji in na Nizozemskem, v Milano pa sta se uvrstili po dve zmagovalni ekipi vseh poletnih šol. Slovenijo je tako v Italiji zastopala še skupina aMediMat z inovativnim obližem za zdravljenje kroničnih ran z matičnimi celicami, prav skupina TAFR pa je med vsemi štirinajstimi sodelujočimi ekipami iz sedmih držav najbolj navdušila mednarodno komisijo, ki jo je sestavljalo štirinajst investitorjev in predstavnikov podpornih okolij. »Slovenci smo ponovno dokazali, da znamo ustvarjati celovite formule za uspeh slovenskih start–up ekip na mednarodni ravni. Poletna šola CREA kot izobraževalno–eksperimentalna platforma predstavlja okolje, ki naslavlja nove izzive s področja razvoja zagonskih podjetij in njihovega izobraževanja ter v nadaljevanju omogoča integracijo novih pristopov v programe izobraževanja,« je ob uspehu slovenske ekipe zadovoljno poudarila Tina Pezdirc Nograšek iz RRA LUR.

Kljub mednarodnemu uspehu pa mlada ekipa ne počiva na že doseženih zmagah. Prve tri ekipe so namreč za zmago na mednarodnem tekmovanju prejele možnost inkubiranja v enem izmed treh evropskih inkubatorjev – v milanskem PoliHubu, v talinskem poslovnem inkubatorju in Crosspring inkubatorji na Nizozemskem –, ekipa TAFR pa medtem že izdeluje novega avtonomnega robota za vzdrževanje vinske trte, ki bo nadgradnja prejšnjega.