»Nikakor ne gre za nesoglasja med Slovenci in Kočevarji. To lahko z gotovostjo trdim, saj vendar živim med Kočevarji in bi takoj vedel, če bi se dogajalo kaj takega. Gre izključno za spore znotraj društva in naj jih razčistijo med seboj,« je župan Dolenjskih Toplic Jože Muhič komentiral nedavne dogodke v Društvu Kočevarjev staroselcev. Spori med nekdanjim in sedanjim vodstvom so 25. oktobra pripeljali celo do fizičnega obračunavanja. Toda dosedanji dolgoletni predsednik društva Avgust Gril je prepričan, da so v ozadju sporov težnje, da nikoli ne bi prišlo do priznanja nemške manjšine, za kar si je prizadeval petnajst let. Da ne gre za nikakršne mednacionalne spore, trdijo tudi v novem vodstvu društva.

Solzivec, ravsanje in razbit nos

Kaj dejansko se je dogajalo konec oktobra, zdaj preiskuje policija, ki ugotavlja okoliščine kaznivih dejanj zatajitve, kršitve nedotakljivosti stanovanja in lahkih telesnih poškodb. Kdo je koga napadel, še vedno ni čisto jasno. Kot pravi Gril, je prišel v spremstvu predsednika krovne organizacije in odvetnika Dušana Kolnika ter še dveh oseb zamenjati ključavnico kulturnega centra v Občicah, »da bi zaščitili lastnino društva«. Takrat naj bi jih napadel najprej novi predsednik Marjan Štangelj, nato pa še član upravnega odbora Avgust Pogačnik. Kolnik naj bi torej uporabil solzivec v samoobrambi.

Štangelj, ki ga sicer nismo mogli priklicati, pa je za Dolenjski list zatrdil, da sta Gril in Kolnik vlamljala v kulturni center. Ko je s Pogačnikom skušal preveriti, kaj se dogaja, naj bi ga Kolnik poškropil s solzivcem. Kakorkoli, pri prerivanju sta se Kolnik in Pogačnik znašla na tleh, 86-letnega Kolnika so nato s poškodovanim nosom odpeljali na ljubljansko urgenco.

Povod za menjavo ključavnice je bil izredni občni zbor dva dni prej, na katerem so za novega predsednika izvolili Štanglja, a po Grilovem prepričanju nelegitimno. »Kar 70 odstotkov članov ni dobilo vabila. V enem popoldnevu so sprejeli več deset novih članov, med drugim tudi Štanglja, in ga nato izvolili. Dejansko so izvedli puč,« pravi Gril in dodaja, da je bil sprejem novih članov pravno sporen, »saj jih lahko po statutu sprejema zgolj upravni odbor društva«.

Grilu očitajo finančne nepravilnosti

Po besedah novega vodstva je bil izredni občni zbor nadaljevanje prekinjenega aprilskega občnega zbora. »Obveščeni so bili vsi poznani sedanji in nekdanji člani, saj Gril ni hotel predati spiska članov oziroma sam sklicati občnega zbora,« so pojasnili za Dolenjski list. Trdijo tudi, da Štangelj ni nov član, ampak je »na Grilovo pobudo podpredsednik društva od leta 2011«, Grila pa da so odstavili, ker naj ne bi izpolnil nalog, ki mu jih je zadal občni zbor aprila letos, med drugim ni hotel poročati o preteklem delu društva. Novemu vodstvu tudi ni hotel predati ključev, žiga, dokumentacije.

Grilu očitajo netransparentno vodenje društva in finančne nepravilnosti, kar sam odločno zanika. »Naša bilanca je trikrat preverjena. Če bi kaj narobe naredil, bi moral iz lastnega žepa vrniti denar skupaj z obrestmi. Glede na obtožbe sem zaprosil uradnike koroške deželne vlade, da za tri leta nazaj izvršijo revizijo.« Ob tem pojasnjuje, da novemu vodstvu seznama članov ni izročil, ker bi moral to odobriti točno določeni član društva.

Zaradi Kočevarjev je občina kulturno bogatejša

»Pridobili smo 1,2 milijona evrov za gradnjo vodovoda v Črmošnjiško-Poljanski dolini. Izdali smo dvanajst knjig, številne filme, s finančno pomočjo zlasti južne Tirolske uredili gensko banko starih sadnih sort, skupaj z občino pripravljamo številne prireditve,« pravi Gril. Se je pa mnogim Kočevarjem zameril, ker je preprečil vračilo 42.500 hektarjev v naravi tisočerim lastnikom, razseljenim po vsem svetu, saj bi to po njegovem pomenilo popolno razvojno blokado pokrajine.

Župan Muhič dodaja, da je zaradi Kočevarjev občina v kulturnem, folklornem in zgodovinskem smislu bogatejša. Potomci Kočevarjev na tem prostoru živijo že skoraj 700 let, največ jih živi v občinah Kočevje, Dolenjske Toplice in Semič. »Z društvom želimo dobro sodelovati še naprej, ne glede na to, kdo bo novi predsednik,« dodaja.