Potem ko je kazalo, da se je v evropskem košarkarskem prostoru z začetkom nove sezone vzpostavilo začasno premirje med Fibo Europe in ECA, ki vodi evroligo in evropski pokal, ter da strani čakata na odločitev evropske komisije, ki bo dokončno odločila, ali je početje krovne evropske košarkarske organizacije pravno sprejemljivo ali ne, je na naslov Košarkarske zveze Slovenije (KZS) ter makedonske in hrvaške zveze prispel nov dopis. V njem Fiba Europe do 25. novembra zahteva odgovor na vprašanje, kakšne sankcije bodo zveze sprejele proti klubom, ki nastopajo v evropskem pokalu.

Da je do tega prišlo, ima zasluge tudi odhajajoči predsednik Košarkarske zveze Srbije Dragan Đilas. Ko se je odločil za odstop s položaja, je na naslov Fibe Europe poslal pismo, v katerem je zapisal, da je njihova košarkarska zveza storila vse, kar so od nje zahtevali, a nima od tega nič. Dodal je, da tiste zveze, ki tega niso storile, na koncu niso nosile nobenih posledic in da vse skupaj nima smisla. Spomnimo, da je Fiba Europe košarkarskim zvezam po Evropi dejala, da njihovi klubi ne smejo nastopati v evropskem pokalu pod okriljem ECA, saj bodo v nasprotnem primeru sankcionirane reprezentance. Nekatere, kot je denimo srbska ali italijanska, so se tega držale, spet druge ne. Fiba Europe sicer v najnovejšem dopisu ne grozi s sankcijami, temveč le povprašuje, kaj je bilo in bo glede tega narejeno. Kakšni bodo odgovor in poteze KZS, bo verjetno jasno tik pred zahtevanim rokom. V ponedeljek bodo za skupno mizo sedli predstavniki zveze in Olimpije, 22. novembra na žrebu skupin za evropsko prvenstvo pa bodo poskušali skupno stališče oblikovati še predstavniki krovnih košarkarskih organizacij Slovenije, Hrvaške in Makedonije. Ob tem naj še dodamo, da je KZS na vabilo turške zveze glede sodelovanja v skupinskem delu evropskega prvenstva odgovorila pozitivno, o čemer smo v Dnevniku že poročali, v prihodnjem tednu pa na Leskoškovi 12 pričakujejo dokončno potrditev Turkov.

V ligi ABA bo od slovenskih predstavnikov v 9. krogu prva na delu Krka, ki bo jutri že ob 12. uri gostila MZT. Novomeščani so zadnje tri obračune dobili za točko, tokrat pa se nadejajo, da jim proti MZT ne bo treba trepetati za zmago do zadnjih sekund. Poraz v državnem prvenstvu proti Tajfunu trenerju Dejanu Mihevcu ni pokvaril zadovoljstva s predstavami v zadnjem obdobju, dodatno pa ga veseli dejstvo, da se Darko Jukić počasi vrača po poškodbi. Olimpijo po nespretnem porazu ravno proti MZT tokrat gostijo FMP, kjer je zmaga nujna. Ljubljančane namreč nato čaka trojček izredno težkih tekem, saj bodo najprej gostovali pri Budućnosti, nato gostili Crveno zvezdo in se za konec v Zagrebu pomerili še s Cedevito.

Liga ABA, 9. krog: Igokea – M. Leks 64:67 (11:20, 23:31, 45:53, Radivojević 18; Zagorac 18), danes ob 17. uri: Karpoš – Budućnost, ob 19. uri: C. zvezda – Cibona, ob 21. uri: Partizan – Cedevita, jutri ob 12. uri: Krka – MZT, ob 19. uri: Olimpija – FMP, ob 21. uri: Mornar – Zadar.