»Moti me, da se predvsem pogovarjamo o mojem zdravju. Nisem edini član reprezentance. Tudi drugi bi radi pokazali, kaj zmorejo in osredotočiti se je treba tudi na njih,« je Jakov Fak previdno pripomnil po koncu predstavitve in razkritju ciljev sezone biatlonske reprezentance. Blizu je odhod v Skandinavijo na zadnji sklop vadbe in prve tekme svetovnega pokala v švedskem Östersundu. Prav tema o zdravju najboljšega biatlonca je bila osrednja na srečanju z novinarji in sponzorji. Biatlonec iz Mrkopalja, ki zdaj živi v Ljubljani, je vlečna lokomotiva panoge z letnim proračunom čez milijon evrov (1.070.000).

Obujeni spomini na lansko sezono

Zadnji mesec je imel dvakratni svetovni prvak nekaj zdravstvenih težav in s tem je znova obudil spomin na lansko sezono, ko je v tem obdobju jasno izpostavljal naskok na veliki kristalni globus, od novembra do marca pa nekajkrat zbolel, nato pa sloves rešil ob koncu sezone na svetovnem prvenstvu v Oslu na Norveškem s tremi uvrstitvami med deseterico. »Zdaj normalno treniram. Imel sem nekaj težav, a ni bilo hujšega. Bolj je treba prilagoditi obremenitve. Več počivati. Kot vrhunski športniki, ki telo in glavo ženemo na maksimalno raven, smo vedno na meji, da zbolimo. Moje zdravstvene težave niso nobena posebnost,« je skušal pojasniti in preusmeriti pozornost denimo na Klemna Bauerja, ki po preboleni mononukleozi začenja kariero 2.0, ali bronasto olimpijko Tejo Gregorin, ki si tudi želi znova približati zlatim časom.

Izkušnje so Jakova Faka izučile. »Kdaj v preteklosti sem tudi ob slabem počutju rinil na trening ali na tekme. Posebno lanska sezona je bila mučna. Velikokrat sem potrpel, se žrtvoval. Nisem bil egoist, čeprav sem dvakratni svetovni prvak in bi večina na mojem mestu verjetno naredila drugače. Sebe sem postavil na zadnje mesto, a tak sem,« je razmišljal. »Lanske izkušnje niso bile zgolj negativne. Tudi stvarem, ki sem jih naredil drugače v želji po napredku, si ne očitam. Sem bolj previden. Zdaj se dobro počutim. Če bom 'fit', se ne bojim. Do prvih tekem je dovolj časa,« je odločen z jasnimi cilji po konstantnih nastopih na visokem nivoju in lovu na zmagovalne stopničke. A je dal pred začetkom sezone, ki se prične s tekmo mešanih štafet 28. novembra, že za miklavža pa karavana prihaja znova tudi na Pokljuko, jasno vedeti: »Tekem se bom lotil le v optimalnem stanju.« Prav to je vzbudilo tudi spačeno domnevo, da na prvih tekmah morda ne bo na startu.

Sodelovanja z Grilom ne izpostavlja nihče

Celotna reprezentanca je vadila po preizkušenem konservativnem programu v dveh vadbenih skupinah. Del (Fak, Klemen Bauer, Teja Gregorin, Anja Eržen, Rok Tršan) vadi pod vodstvom Tomaša Kosa, za drugi del mlajših (Miha Dovžan, Lenart Oblak, Mitja Drinovec) pa skrbi Miha Podgornik, ki ga slovenska športna javnost pozna po skupni pohodniški avanturi čez Islandijo z zvezdnikom alpskega smučanja Ivico Kostelićem. Fak še vedno sodeluje tudi z Janijem Grilom, a tega nihče ne izpostavlja.

Novost tik pred zimo je poleg novih tekmovalnih dresov opremljevalca Odlo v novih barvah belih odtenkov tudi vadba v snežni izbi pod Ciprnikom, kot imenujejo tudi zasnežene garaže Nordijskega centra Planica. Biatlonci so s tem tudi malo omilili večno dilemo dolgoletne prakse, da je odhod na sneg šele sredi novembra nemara prepozen. Vsaj v primerjavi z najbolj izpostavljenimi konkurenti, ki se v skandinavski idili kažejo po družabnih omrežjih. Reprezentanca je v Planici opravila že šest treningov. »Zame, ki nisem ljubitelj teka na rolkah, je sneg v veselje. Pozitivno sem presenečen. Tudi tri ure dolg trening sem vzdržal. Ni bilo monotono. Tek v dvorani je najboljša alternativa Skandinaviji. Še boljša izbira pa v dežju in slabem vremenu. Tam sicer ni strelišča, a nemara bi se ob dovolj razumevanja in prilagodljivosti nekoč mogoče dalo tudi to urediti,« je še en predlog v želji po šampionskih pogojih navrgel Fak, ki ga očitno v podobnih predlogih razume malokdo ali nihče.