Kako težko dojemljiva je zmaga Trumpa, so v sredo ponoči in zjutraj jasno pokazali finančni trgi. Le-ti so takoj ob prvih rezultatih pričeli z močno razprodajo, razprodaja pa se je nadaljevala vse do zaprtja zadnjih ameriških volilnih enot. Ameriški delniški indeks S & P je uprizoril kar 5-odstotni zdrs vrednosti, podoben padec pa je beležil tudi nemški delniški indeks DAX. Največji udarec je ponoči »Trumpov čudež« prizadejal mehiški valuti peso, ki je proti evru v šestih urah nočnega trgovanja izgubil težko dojemljivih 16 odstotkov vrednosti.

Enako nepričakovano, kot je bila njegova zmaga na volitvah, je trge nato neverjetno rešil prav Trump sam. V prvem govoru za javnost je namreč pred kamere stopil »novi Trump«. Politik sloge in sodelovanja. Mirovnik. Človek, ki bo prijateljske vezi tkal tako doma kot v tujini. Trgi so nov Trumpov ton pograbili z obema rokama in trge dvignili iz globokega padca nad zaključne nivoje z dneva poprej. Politik, ki se ga je bal celoten investicijski svet, je z enim govorom dvignil ameriški indeks S & P nazaj na nivoje, ki smo jih spremljali v letošnjem avgustu in septembru, nemški DAX pa je do konca dneva uprizoril 6,5-odstotno rast od najnižjih jutranjih nivojev.

Med posameznimi delniškimi sektorji so bili veliki zmagovalci domači železarji. Največji predstavnik United States Steel je včeraj pridobil neverjetnih 17 odstotkov vrednosti. Podobno močan skok so na drugi strani prav zaradi poraza Hillary Clinton zabeležili biofarmacevti, saj se je Clintonova v zadnjih mesecih kampanje jasno zavzemala za strožjo regulacijo cen zdravil. Borzni sklad, ki sledi indeksu največjih biofarmacevtov, je včeraj pridobil kar 9 odstotkov vrednosti.

In kako naprej? Mnogi »poznavalci« trga svarijo predvsem pred Trumpovimi prvimi potezami, ki jih bo sprejemal v Beli hiši. Na tapeti naj bi bili predvsem projekti in filozofije trenutnega predsednika Baracka Obame, največjo tarčo pa denimo nosi Barackov projekt »Obama care«. Trump bo zelo verjetno presenetil s svojimi prvimi odločitvami. Vendar pa menim, da le-te ne bodo tako burne in šokantne, kot je bila njegova volilna retorika. Donald Trump je namreč podjetnik in ne politik, temu primerne pa bodo njegove predsedniške odločitve v prihodnjih štirih letih.