Najstarejša uradno delujoča žičnica v Sloveniji na smučišču Španov vrh je v zadnjih letih bolj kot ne mirovala, zdaj pa izgublja svojo značilno podobo. »Na jeklenici ni nobenega stola več,« pokaže Franc Koblar, ki se do smučišča vsak dan sprehodi. »S prijatelji smo bili zadnji, ki smo se peljali do vrha to nedeljo. Ni obratovala, a z nje so pobirali stole in smo izkoristili zadnjo priložnost,« pove in doda, da je, ko je delal v jeseniški železarni, sodeloval pri izdelavi 19 stebrov, ki podpirajo jeklenico. »Potem pa sem bil reševalec na smučišču. Takrat je bilo zlomov veliko več, saj sneg sprva sploh ni bil poteptan,« se spominja.

»Ob lepem vremenu je bila vrsta čakajočih na sedežnico vse tja do vrha hriba,« pokaže Franc Šiftar, strojnik sedežnice in prodajalec vozovnic na smučišču. »To so bili zlati časi,« ga zanese v spomine, medtem ko se je s sodelavcem posvečal razstavljanju sedežev. »Stolov je 165. Ljudi pa je bilo včasih res veliko. Še iz Ljubljane so raje prišli k nam kot v Kranjsko Goro. Da so čakali na vrsto, jih ni motilo,« pripomni. Marsikaterega domačina in obiskovalca je akcija pospravljanja stolov vznemirila. Lani so se namreč predstavniki občine Jesenice in krajevne skupnosti Planina pod Golico pogovarjali o tem, da smučišče vsaj v zimskem času v današnji obliki nima prihodnosti. »A zadnje besede še niso rekli, zato je nenavadno, da so se lotili del,« so nas opozarjali krajani.

Stroški kljub nedelovanju niso več upravičeni

»Začeli smo s pripravami na odstranjevanje žičnice,« je povedal direktor Zavoda za šport Jesenice Zoran Kramar. »Vsa smučišča nižje lege so zaradi zelenih zim postala problematična, saj zadnja leta decembra in januarja primanjkuje snega. Smučarska sezona je vse krajša in smučišča zato ne poslujejo rentabilno.« Tako se je nabralo kar nekaj let, ko žičnice za obiskovalce pozimi sploh niso zagnali. »Poskusili smo tudi s poletnim obratovanjem med cvetenjem narcis, a so se ljudje med narcise raje odpravili peš.«

»Za potrebe nadaljnjega obratovanja žičnice Španov vrh bi bila potrebna izredno velika finančna sredstva, ki pa jih občinski proračun ne zmore zagotoviti,« pojasnjuje direktorica občinske uprave občine Jesenice Valentina Gorišek. Občinski svet se je seznanil s poslovanjem in možnimi nadaljnjimi koraki, a razvoj žičnice ni predviden v nobenem od razvojnih dokumentov, zadnjo naložbo pa je žičnica doživela pred sedmimi leti. Kramar dodaja: »Kljub temu smo lani za obratovalne stroške namenili 16.000 evrov, kar je velik delež javnih sredstev in v prihodnje nima več opravičila. Normativi pri obratovanju žičniških naprav so se tako spremenili, da je treba vlagati tudi, če naprava miruje,« pojasnjuje in dodaja, da je smučišče preveliko tudi za ljubiteljsko vzdrževanje. Pred časom ga je občina ponujala v najem zgolj za en evro najemnine, vendar brez uspeha.

Nostalgija ne rešuje propada

»Treba bi bilo iti v popolno naložbo in obnovo z rešitvami tudi za poletno sezono,« je prepričan predsednik Turističnega društva Golica Klemen Klinar. »Razočarani smo, da ni šlo v to smer, po drugi strani pa razumemo občino, saj bi bila to verjetno zanjo prevelika naložba. Kljub vsemu pa vsi z nostalgijo razmišljamo o tem smučišču, saj smo se tu učili smučati, v 50. in 60. letih pa je smučišče dalo tudi kar nekaj olimpijcev. A teh časov je konec in zagotovo je bolje, da se vse skupaj odstrani, namesto da stoji tam, propada in kazi naravo.«

Zdaj je na potezi občinski svet, pravi Kramar, saj mora sprejeti sklep o odprodaji opreme in naprave, če bodo našli kupce, potem pa bodo izvedli javno naročilo in začeli s prodajo. Kot povedo redni obiskovalci Španovega vrha, se je na ogled oglasilo že kar nekaj ljudi. »V roku dveh let smo dolžni odstraniti vse naprave in teren smučišča postaviti v prvotno stanje, vrnili bomo tudi koncesijo,« pravi Kramar. Jeseniški občinski proračun zato po besedah Goriškove za prihodnje leto predvideva 11.000 evrov za pripravo dokumentacije in pridobitev ustreznih upravnih dovoljenj za odstranitev sedežnice. Ko bodo izdelani načrti, pa bo znano tudi, koliko bo odstranjevanje sedežnice stalo v celoti.

Obratovanje žičnice v zimski sezoni

Zavod za šport Jesenice

PODATKI

sezona

število dni obratovanja

1

2010–2011

0

2011–2012

1

2012–2013

24

2013–2014

0

2014–2015

0

2015–2016