»Ni mi žal za noben korak, ki sva ga morala v štirih letih zdravljenja neplodnosti prehoditi z možem, četudi so bili vsi prežeti z nenehnimi čustvenimi vzponi in padci, ki bi jih brez pomoči empatičnih strokovnih delavcev sama težko prebrodila. Najhuje je bilo, da se je najina neplodnost izkazala za nepojasnjeno. Zato razočaranjem ni bilo konca, včasih sva občutila nemoč, jezo, žalost In medtem ko bi sama po vsakem novem neuspehu najraje vpila na ves glas, mož včasih svojih občutij ni želel deliti niti z mano,« je ob začetku nacionalne kampanje ozaveščanja o neplodnosti, ki jo vodi zavod Vitalica, prostodušno povedala mama posvojene štiriletne deklice Katja Gaspari Leben.

»Morda zaradi vsega še bolj cenim svoje materinstvo,« je dejala. Prepričana pa je, da je imela precej sreče, da so imele izkušnjo z zdravljenjem neplodnosti in posvojitvijo tudi njene prijateljice, ki so ji olajšale obe poti. Kot presrečna mamica pa zdaj bodočim staršem polaga na srce, naj se za starševstvo in morebitno z njim povezano zdravljenje neplodnosti odločajo čim prej, saj je v obeh primerih mladost njihova pomembna zaveznica.

»Sposobnost oploditve po 35. letu močno upada, po 40. letu pa strmoglavi,« ne skriva Eda Bokal Vrtačnik, predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Pri nas se z neplodnostjo ubada vsak šesti par. A neplodnost uspešno zdravijo in lahko omogočijo starševstvo od 70 do 80 odstotkom parov, ki se zdravijo.

Neplodnost par ujame nepripravljen

Neplodnost močno zaznamuje partnerski odnos, prijateljske in odnose v razširjeni družini, so opozorili udeleženci okrogle mize o neplodnosti iz vseh treh slovenskih centrov za zdravljenje neplodnosti. Na neplodnost se par ne more vnaprej pripraviti. Zato je zelo pomembno čimprejšnje soočenje s težavo, saj to vodi v zdravljenje.

Vzroki neplodnosti so enakomerno porazdeljeni med moške in ženske in kombinacijo obeh partnerjev. V procesu zdravljenja pa sta po mnenju Milana Reljiča, predstojnika oddelka za reproduktivno medicino mariborskega kliničnega centra, kjer obravnavajo 1400 novih parov na leto, najpomembnejša individualna obravnava in zaupanje med zdravnikom in parom, ki sam izbere pot zanositve. Po njegovih izkušnjah neplodnost težje doživljajo ženske, ker mislijo, da je materinstvo njihovo življenjsko poslanstvo.

Naša kultura preveč promovira lik matere, poudarja klinična psihologinja Nataša Banko, ki ugotavlja, da se zaradi neplodnosti razide zelo malo parov, veliko več pa zaradi posledic te. Še zlasti, kadar eden izmed partnerjev obtiči v fazi krivde ali jeze in njegov partner na lepem živi z nekom, ki ga ni poznal in ne zadovoljuje njegovih čustvenih potreb.

Šest brezplačnih možnosti

Postopek ugotavljanja ženske neplodnosti obsega ultrazvočne, endoskopske, hormonske in genetske preiskave, pri moškem pa je najpomembnejša analiza semena. »Po ultrazvočnem pregledu rodil vedno začnemo z manj invazivnimi postopki. Pomembno je, da sodelujeta oba partnerja. Zdravljenje nadaljujemo z zdravili ali kirurškim posegom, če pa zanositev s spolnim odnosom ni mogoča, parom priporočamo oploditev z biomedicinsko pomočjo (OBMP),« je pojasnila Bokal-Vrtačnikova. Najbolj razširjeni sta znotrajtelesna in zunajtelesna oploditev. Po njuni dostopnosti se Slovenija uvršča v evropski vrh, saj parom omogoča šest brezplačnih postopkov za prvo in štiri za nadaljnja rojstva. Kar štirje odstotki vseh slovenskih otrok se rodijo po postopkih OBMP. »Odkar smo v Ljubljani dobili sodoben laboratorij, se rezultati še zboljšujejo,« poudarja vodja laboratorija za OBMP na Ginekološki kliniki dr. Irma Virant Klun.

Aleksander Merlo, direktor postojnske bolnišnice, kljub temu opaža, da se neplodni pari po nekaj poizkusih vse pogosteje odločajo za diagnostične preiskave v tujini, predvsem na Češkem. Vodja Zdravstvenega centra Dravlje Uršula Reš Muravec je med vzroki za neplodnost izpostavila neprimeren način življenja in premalo skrbi za zdravje ter seveda pozno načrtovanje družine. Pretirano kajenje in uživanje alkohola prav tako ne koristita. Kristina Modic, ki se je zaradi raka kar 15 let spopadala z neplodnostjo, a je danes srečna mama petletnega posvojenca, pa je poudarila potrebo po zaposlitvi kliničnih psihologov v vseh treh centrih, saj pari v stiski potrebujejo pomoč takoj. Zavzema se tudi za dobro informiranost pacientov, saj se ti tako počutijo varne in lažje zaupajo zdravnikom.