Pet krogov je bilo do sedaj odigranih v letošnji košarkarski evroligi, a že dovolj, da lahko nov sistem tekmovanja označimo za uspešen. V tokratni sezoni 16 klubov namreč igra po ligaškem sistemu, kjer vsak z vsakim odigra tekmo doma in v gosteh. Košarkarskih poslastic med evropskimi velikani je tako na pretek, slednje pa je po godu tako igralcem in trenerjem kot tudi navijačem. »V lanski sezoni se je dogodilo, da nismo imeli priložnosti igrati proti Barceloni, Maccabiju, Olympiacosu... Je bilo to dobro za Fenerbahče? Seveda ne! Ker imamo tokrat zagotovljenih 15 domačih tekem z najboljšimi evropskimi klubi, smo prodali 7000 sezonskih vstopnic, kar je turški rekord. Lahko pa bi jih še več, a se je klub odločil, da zaščiti mlade navijače, ki lahko tako vstopnice kupijo tudi v prosti prodaji,« je na to temo povedal eden največjih evropskih trenerjev vseh časov Željko Obradović.

Da je dogajanje v najelitnejšem košarkarskem evropskem tekmovanju že po petih krogih precej napeto, priča tudi dejstvo, da ima le še en klub stoodstotni izkupiček. To je aktualni prvak, moskovski CSKA, ki je do sedaj po vrsti ugnal Galatasaray, Panathinaikos, Anadolu Efes, Unics in Olympiacos. Med vodilnimi osmimi klubi, ki se bodo po koncu rednega dela uvrstili v četrtfinale, sta trenutno tudi dva, v katerih vidno vlogo igrata slovenska posameznika. 17-letni Luka Dončić pri madridskem Realu, ki je na lestvici tik za CSKA, v letošnji sezoni dobiva precej več minut za igro kot v lanski. Če smo natančnejši, je v dosedanjih petih obračunih povprečno na parketu prebil 17 minut in sedem sekund, v tem času pa povprečno beleži po 8,4 točke, 3,2 skoka in 2,4 asistence. Z zrelimi predstavami kljub rosnim letom Dončić pridobiva vse več simpatizerjev tudi onkraj Atlantika. Poznavalci razmer v ligi NBA tako predvidevajo, da bo na naboru leta 2018 izbran kot tretji.

Eno glavnih vlog v moštvu Baskonie ima letos Jaka Blažič, ki na tekmo povprečno beleži nekaj manj kot deset točk. Baski so do sedaj zbrali 3 zmage in 2 poraza in zasedajo osmo mesto. Slabše gre Milanu Zorana Dragića in Anadolu Efesu Alena Omića, ki sta do sedaj prišla do 2 zmag in treh porazov. Dragić povprečno dosega po 9,2 točke na tekmo, Omić pa zgolj 3,2.