Včerajšnji obisk predsednika vlade Mira Cerarja v romskem naselju Dobruška vas v občini Škocjan je prinesel upanje, da bo to naselje postalo zakonito. »Smo na pravi poti, tukaj v Dobruški vasi je k reševanju bivanjskih razmer pomagala tudi vlada. To je začetek, pričakujem pa, da se bo izpeljala legalizacija objektov,« je dejal premier, ki si je v naselju ogledal na novo postavljene vodne cisterne. Te je vlada postavila kot začasen ukrep, je poudaril. Gre za cisterne, ki naj bi Romom zagotovile pitno vodo. Zaradi onemogočanja dostopa do pitne vode so namreč tamkajšnji Romi sprožili spor na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu. Kot kaže, bo Slovenija primer izgubila, cisterne, v katere točijo vodo gasilci, pa so poskus vlade, da bi v zadnjem trenutku pokazala svojo zavzetost.

Rušenja romskih hiš ne bo

Dostop do vode je sicer povezan z neurejenim pravnim statusom hiš v naselju, saj to stoji na zemljišču v lasti občine. Vodovod je po dosedanji pravni interpretaciji namreč mogoče zakonito graditi le tam, kjer pravni status objektov ni sporen. Občina je več let načrtovala, da bi na tem območju, ki leži v bližini dolenjske avtoceste, zgradila poslovno cono, kar bi pomenilo rušenje naselja. Vendar nam je župan Škocjana Jože Kapler včeraj zatrdil, da posegov v romsko naselje ne bo. »Imamo deset hektarov drugih zemljišč, zato bojazni za Rome ni,« je dejal.

Občina o legalizaciji naselja dolgo ni hotela niti slišati, poznavalci zapletenega zakulisnega dogajanja pa pravijo, da izjave župana in premierja kažejo na spremembo politike. Če namreč na tem območju, ki je sicer zazidljivo, poslovne cone ne bo, ovir za legalizacijo naselja (skorajda) ni.

Mednarodni pritisk

»Pustimo se presenetiti, a jaz jim po vseh teh letih ne verjamem ničesar več,« se je na napovedi odzvala romska aktivistka Lili Grm, ki je bila rojena v naselju Dobruška vas. »Kot veste, nam že več let obljubljajo vse mogoče, a za Rome se nič ne spremeni. Še vedno živimo brez vode in brez elektrike.« Dejstvo pa je, da takšnega (mednarodnega) pritiska na vlado, ki je po mednarodnem pravu in po ustavi dolžna poskrbeti za Rome, kot zdaj, ob tožbi v Strasbourgu, doslej še ni bilo. V spor, v katerem Rome zastopa odvetnica Nina Zidar Klemenčič, sta se kot podpornici Romov namreč vključili tudi ugledni mednarodni ustanovi – Center za človekove pravice na univerzi v Gentu (Belgija) ter Evropski center za pravice Romov (ERRC) iz Budimpešte.

»Predsednika vlade bomo držali za besedo glede tega, da so cisterne v Dobruški vasi le začasna rešitev (sledil naj bi pravi vodovod, op. p.) in da pričakuje legalizacijo objektov,« so sporočili iz Amnesty International Slovenije, ki zastopa pravice Romov. »Urejene bivanjske razmere Romom omogočajo vključevanje na trg dela in uspeh romskih otrok v šolah,« opozarjajo.