Če bo Donald Trump izpolnil svoje predvolilne ekonomske obljube, se ZDA in svetovni ekonomiji ne obeta nič dobrega. Visoke carinske dajatve na uvoz iz Kitajske in Mehike, znižanje davka na dobičke in dohodnine, deregulacija bančnega sistema, dodatno zadolževanje, prevetritev prostotrgovinskih sporazumov itd. Čeprav novi ameriški predsednik tudi z večjimi infrastrukturnimi vlaganji ZDA obljublja od štiri- do petodstotno gospodarsko rast, se temu ekonomisti le kislo nasmihajo. Trgovinske vojne, po katerih diši Trumpova ekonomska politika, še nikoli v zgodovini niso pripeljale do večjega blagostanja, ampak ravno nasprotno.

Tako je v kolumni za The New York Times zapisal svetovno znani ekonomist Paul Krugman: »Na čelo ekonomsko najpomembnejše države na svetu postaviti neodgovornega in nevednega človeka, ki posluša nasvete napačnih ljudi, bi bila slaba novica v vseh okoliščinah. A v danih razmerah, ko je večina svetovne ekonomije še vedno krhka, je še posebno slaba novica.« In napovedal, da bo Trumpov vstop v Belo hišo svetovno gospodarstvo najbrž pahnil v recesijo. Podobno meni tudi nekdanji prvi ekonomist Mednarodnega denarnega sklada Simon Johnson, ki pravi, da protekcionistične politike vodijo v recesijo.

Nemčija se boji za 1,5 milijona delovnih mest

Vprašanje seveda je, ali in v kolikšni meri bo Trump dejansko uresničil predvolilne napovedi. Ekonomska politika ZDA vendarle ni odvisna le od predsednika. Nemški ekonomisti, ki so nad Trumpovo zmago šokirani prav toliko kot nemški politični vrh, ki je vključno s kanclerko Angelo Merkel v odzivih pozabil na diplomatski bonton, se bojijo predvsem morebitnega trgovinskega zapiranja ZDA. ZDA so za Nemčijo največji izvozni trg. Od ZDA je v Nemčiji odvisnih okoli 1,5 milijona delovnih mest. Protekcionistične politike bi tako na nemško gospodarstvo vplivale zelo negativno, kar pa je slaba novica za vso Evropo. A mnogi menijo, da bo Trumpova ekipa vendarle stopila po bolj ekonomsko-pragmatični poti. Predsednik ekonomskega raziskovalnega inštituta DIW Marcel Fratzscher pomirja, da je v ameriško demokracijo vendarle vgrajenih dovolj varovalk, da Trump ne bo mogel uresničiti svojih najradikalnejših ekonomskih obljub iz predvolilne kampanje.