Po presenetljivem domačem porazu proti Primorski v 4. krogu državnega prvenstva se je Krka v 5. podala na težko gostovanje v Rogaško Slatino. Gostitelji pod vodstvom trenerja Damjana Novakovića so predvsem na domačem parketu trd oreh za vsakega nasprotnika in tako je bilo tudi v tokratnem primeru. Zmaga Novomeščanov je bila do zadnjega trenutka pod vprašajem, zanjo pa ima največ zaslug 21-letni organizator igre Matic Rebec. Postojnčan je v zadnji minuti najprej zadel pomembno trojko, skupno jih je prispeval kar osem, nato pa ob izenačenem izidu dobrih dvanajst sekund pred koncem prodrl in uspešno polagal, dosegel svojo 26. točko ter tako svojemu moštvu zagotovil tesno zmago.

Matic Rebec je nase prvič resno opozoril z dobrimi igrami pri domžalskem Heliosu, kamor je prišel leta 2011. Po reprezentančnih pripravah na svetovno prvenstvo 2014, kjer je mesto med dvanajsterico izgubil v zadnjem trenutku, ko se je takratni selektor Jure Zdovc raje odločil za Alekseja Nikolića, je bil tik pred odhodom v Olimpijo, a ga Domžalčani niso izpustili iz svojih rok. Sledila je nesrečna poškodba kolena, zaradi katere je moral opraviti artroskopijo in izpustiti praktično celotno sezono. Zaradi skrhanih odnosov s Heliosom se je nato tistega poletja odločil za prestop v Rogaško, kjer je znova združil moči z Damjanom Novakovićem, s katerim sta sodelovala že v reprezentanci do 20 let.

Naveza je hitro obrodila sadove, saj je Rebec napredoval iz tekme v tekmo, v zimskem prestopnem roku pa si izboril prestop h Krki. Po nekaj mesecih uvajanja reprezentančni organizator igre pod vodstvom Dejana Mihevca v letošnji sezoni znova kaže predstave iz časov pred poškodbo in je eden ključnih mož Novomeščanov, saj je v izenačenih končnicah žogo največkrat v njegovih rokah. »Letos nam napete končnice kot kaže ležijo, saj smo kar nekaj zmag dosegli v zadnjih sekundah tekem. Lepo je zmagovati z zadnjim metom, še posebno, ko ga dosežem sam,« pravi Matic Rebec.

Z odlično vsestransko predstavo si je drugo mesto v glasovanju igralca kroga prislužil Američan Victor Robbins Jr. S 24 točkami, 10 skoki, petimi asistencami in tremi ukradenimi žogami je bil najbolj zaslužen za prvo zmago LTH Castings v novi sezoni proti Portorožu. Alen Hodžič na tretjem je k zmagi Hopsov proti Primorski prispeval 26 točk, Igor Tratnik na četrtem k zmagi Zlatoroga proti Olimpiji 18 točk in sedem skokov, Taylor Johns na petem pa je pri porazu Rogaške proti Krki vknjižil 18 točk in devet skokov.

Košarkar 5. kroga SKL

Dnevnik

PODATKI

5

2

3

1

10

točke

VICTOR

ROBBINS JR

ALEN HODŽIĆ

MATIC REBEC

IGOR TRATNIK

TAYLOR JOHNS

LTH Castings

Hopsi

Rogaška

Zlatorog

Krka

27 let

22 let

21 let

22 let

24 let

branilec

organizator igre

krilo

krilo

krilo

Skupni vrstni red

10

12

10

17

10

JAKOB

ČEBAŠEK

MARKO

LUKOVIĆ

BRANDON

JEFFERSON

NIKOLA GAJIĆ

MATIC REBEC

Primorska

Krka

Hopsi

Krka

Olimpija

24 let

24 let

25 let

21 let

25 let

organizator igre

organizator igre

krilo

krilo

branilec

Ocenjujejo Peter Vilfan, Dušan Hauptman, Jaka Daneu in športna redakcija Dnevnika.