Slovenski šport je s prvo podpisano Katjo Koren Miklavec Vladi Republike Slovenije konec minulega meseca, natančneje 28. oktobra, poslal skupno odprto pismo. V njem opozarja na alarmantno stanje javnega financiranja v slovenskem športu, za katerega je od Fundacije za šport za leto 2017 predvidenih osem milijonov evrov razpisnih sredstev. Torej dva milijona manj kot letos in skoraj pet milijonov evrov in pol manj kot rekordnega leta 2008.

V kratkem in jedrnatem pismu podpisniki pozivajo k nujnemu povečanju javnih sredstev, »brez katerih bo športna javnost namesto svetovnih šampionov v zvezde lahko kovala le še junake sosedskih derbijev z domačega dvorišča«. Ob koncu so podpisniki vladi pripravili šest možnih ukrepov za okrepitev finančnega stanja sredstev na področju športa. Med podpisniki najdemo poleg predsednice fundacije še 15 članov njenega sveta, 44 nacionalnih panožnih zvez, številnih med njimi članic OKS-ZŠZ, katerih predsedniki so celo člani izvršnega odbora, aktivno športnico, nekdanje vrhunske športnike ter številna društva, klube in zveze.

Gabrovec si želi, da vse skupaj ni politično motivirano

Podrobnejši pregled podpisnikov razkriva, da med njimi ni Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, kar sproža vrsto vprašanj. »V Olimpijskem komiteju Slovenije smo vedeli, da se zbirajo podpisi, in smo v tej zgodbi somisleči. Verjemite mi, da bi bil prvi podpisani v tem pismu, a ne ob tem času. Dogovorili smo se namreč za drugačen scenarij,« razkriva predsednik OKS Bogdan Gabrovec. Kakšen drugačen scenarij? »S Katjo Koren Miklavec sva oktobra sedela pri športni ministrici Maji Makovec Brenčič. Ustno smo se dogovorili, da bo 20-odstotni primanjkljaj sredstev na Fundaciji za šport nadomestila vlada. Hkrati smo se dogovorili, da bomo poslali pismo v javnost po interpelaciji športne ministrice, ki je bila v ponedeljek, saj nismo želeli s športno problematiko vplivati na njen položaj,« odgovarja Gabrovec.

Predsednik OKS, ki bo 16. decembra opravil polovičen mandat na mestu prvega moža slovenskega športa, je pojasnil, da se je 15. oktobra, na dan Olimpijskega komiteja Slovenije, usedel s prvim državnim ministrom, kot imenuje predsednika vlade Mira Cerarja. Poudaril je, da je Cerar ob prisotnosti športne ministrice zagotovil, da bo vlada našla manjkajoči del dvomilijonskih sredstev. Gabrovec je prepričan, da slovenski šport ni v tako slabem stanju, da bi bil v današnjih časih potreben javne obravnave. »Najmanj, kar si želim, je, da bi kdo zaradi dogodkov prelomil obljubo. Zato trdim, da se vse skupaj dogaja ob nepravem času, in upam, da ni politično motivirano,« zaključuje prvi mož OKS.

Katja Koren Miklavec pravi, da odgovarja le svetu fundacije

Predsednica Fundacije za šport Katja Koren Miklavec je uvodoma poudarila, da odprtega pisma v javnost ni poslala Fundacija za šport, temveč je eden izmed njenih članov sveta na eni izmed sej pred dvema mesecema predlagal, da sestavijo dobronamerno pismo in ga naslovijo na vlado. Mariborčanka pravi, da je njena pristojnost v fundaciji zgolj izvrševanje sklepov. »Moja nadrejena nista ne Bogdan Gabrovec ne Maja Makovec Brenčič. Moj nadrejeni je svet fundacije. In v njem je padla pobuda o pismu, ki ni bilo sestavljeno nikomur na škodo, temveč zgolj v dobro slovenskim športnikom. S politiko se ne ukvarjam, ne pišem pisem in interpelacij, ker tega ne znam. Vodim Fundacijo za šport, ki se ukvarja s prerazporeditvijo sredstev, ki jih imamo na žalost vsako leto manj. Če si kdo dela v glavi drugačne zgodbe, naj si jih,« odgovarja predsednica fundacije.

Nekdanja alpska smučarka pravi, da so po tem, ko so pripravili pismo, to poslali v podpis bazi športnih zvez. »Ob tem naj povem, da smo predsednika olimpijskega komiteja čakali en mesec, da bi podpisal pismo, a tega nismo dočakali. Vmes smo imeli sestanek pri športni ministrici, na katerem se nismo zmenili ničesar,« dodaja Štajerka. Nekdanja vrhunska športnica, dobitnica slalomske olimpijske kolajne pravi, da je razočarana, ker se zadeve politizirajo, namesto da bi jih jemali v prid slovenskemu športu. »Sem članica stranke SDS, a zgolj na papirju, saj ne plačujem članarine. Nikoli se nisem ukvarjala s politiko, razen da sem kandidirala na parlamentarnih volitvah leta 2008 in evropskih leto kasneje. Nikoli nisem bila v nobenem organu stranke,« poudarja Mariborčanka. Dodaja: »Ob takšnem načinu komuniciranja mi postane slabo. Ne gre za to, da se vse skupaj dogaja v tem trenutku. Gre za to, da je treba tudi v športu nekatere stvari reševati drugače. Manipulatorjev v slovenskem športu, ki skrbijo le za svojo rit, namesto da bi se trudili za naše uboge športnike, imam poln kufer. Poslušam, da rušim vlado in ministrico. Smo sploh še normalni? Pa saj s tem pismom nimam ničesar, razen tega, da sem ga v svojem imenu podpisala.«

Katja Koren Miklavec je ob koncu čustveno dejala, da je bila osebno celo proti pismu vladi, ker je slutila, da se bo zgodilo, kar se dogaja. »V Sloveniji ne more nobena dobra ideja pasti na plodna tla. A ko je bil svet fundacije soglasen, sem izvršila sklep. Kaj mi je tukaj naročila SDS? Očitno komunikacija na relaciji države, olimpijskega komiteja in fundacije ni dobra. Ne bom razlagala nekaterih podrobnosti, ob katerih se mi obrača želodec. Fundacija za šport je ne nazadnje neodvisna organizacija, ki je Olimpijski komite Slovenije ves čas jemala za partnerja. Oni nas kot partnerja niso jemali nikoli,« je nabrušeno sklenila Koren-Miklavčeva.

Čopa je minila potrpežljivost

Če med podpisniki pisma slovenski vladi manjka olimpijski komite, pa je med njimi njegov podpredsednik Iztok Čop. »Vedeli smo, da bo interventni zakon kot bumerang udaril po športu. Sedaj imamo oprijemljive dokaze, da to drži. Želimo pritisniti na državo, naj se končno začne resno ukvarjati s športom. Dva milijona evrov sta za slovenski šport zelo pomembna, za državo pa sta zanemarljiva. Dovolj je potrpežljivega čakanja slovenskega športa, kdaj se ga bo usmilila politika. Čas je, da snamemo rokavice. Športniki se sicer zavedamo, da politiki z nami delajo lažje, ker ne moremo stavkati. Imamo pa številne druge prednosti,« poudarja Iztok Čop.

Najtrofejnejši slovenski olimpijec moderne dobe opozarja, da je s podpisom izrazil zgolj svoje mnenje in ne stališča olimpijskega komiteja. Tudi Katja Koren Miklavec je poudarila, da je Čop v prostorih fundacije zgolj član sveta fundacije, ne pa predstavnik OKS. Iz odločitve nekdanjega veslača je mogoče sklepati, da osrednja slovenska športna institucija ni uglašena. Kot je bila denimo pod vodstvom Gabrovčevega predhodnika Janeza Kocijančiča, ko so si vodilni predstavniki OKS mnenja povedali za zaprtimi vrati, v javnosti pa so dobri dve desetletji zastopali enotna stališča.

»Strinjam se z vašo ugotovitvijo, da manjka usklajenost vseh potencialnih podpornikov slovenskega športa. Ne vem natančno, zakaj do tega ni prišlo, ker sem bil mesec dni v tujini. Naknadno je Gabrovec dobil zagotovila, da se bodo manjkajoča sredstva v fundaciji našla, a bom v to verjel šele tedaj, ko jih bom videl. Zato sem brez pomislekov pristopil k podpisu pisma. Skoraj vsi na fundaciji imamo vsaj dvojne vloge in imamo pristojnosti še kje drugje, zato pri svoji odločitvi ne vidim navzkrižja interesov. V olimpijskem komiteju se je večina odločila za drugačno pot, a to ne pomeni, da sam ne morem deliti svojega mnenja,« odgovarja Čop. Zaključuje: »Nekateri znotraj olimpijskega komiteja so bolj potrpežljivi, druge nas je potrpežljivost že minila.«