Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je včeraj naprodaj med drugim ponudila skoraj petinski delež prednostnih delnic novogoriškega Hita (HIT2). Delnice nimajo glasovalnih pravic in so brez upravljalskih upravičenj, a glede na to, da je največja družba na področju igralništva pri nas letos po več letih znova izplačala dividende, bi lahko interes za nakup kljub temu pokazal kdo, ki ga zanima portfeljska naložba, pojasnjujejo sogovorniki. Delničarjem so v Hitu sicer izplačali za slaba dva milijona evrov bilančnega dobička. V zvezi s prednostnimi delnicami Hita je, spomnimo, pred leti izbruhnila velika afera, ker so jih posamezniki, upravljalci v Kapitalski družbi (Kad) in v Pozavarovalnici Sava, po neobičajno visoki ceni kupovali od majhnega zasebnega podjetja. Pri preprodajanju delnic je prihajalo do velikih razlik v ceni, prodajalci pa so na račun pokojninskih zavarovancev Kada in Save Re ustvarili velike dobičke. Zadevo je pod drobnogled vzela tudi policija.

Pred spremembo zakonodaje ne bo zasebnih lastnikov

Več pozornosti bo nedvomno deležna prodaja kapitalskih deležev novogoriškega Hita, ki pa je, kot smo že poročali, vsaj za zdaj ni pričakovati. Čeprav ima Slovenski državni holding (SDH) 20-odstotni delež v Hitu uvrščen na seznam naložb, predvidenih za prodajo, bo ta sledila šele spremembam zakonodaje o igralništvu, ki bo dejansko omogočila prodajo družbe zasebnemu lastniku. Še prej je pričakovati ureditev finančnih razmer v družbi, ki naj bi ji dogovor z bankami potekel leta 2020. V Hitu, zadolženost katerega se je po prodaji naložbe v Črni gori znatno zmanjšala, dogovorov z bankami, ki naj bi vključevali tudi znižanje obrestne mere, ne komentirajo. Do konca leta naj bi dogovor z bankami upnicami sicer dosegla tudi Hitova družba Hit Alpinea, ki je v veliko slabšem položaju.

Prednostne delnice HIT2 so se na seznamu naložb DUTB za prodajo med drugim znašle poleg navadnih delnic mariborskega komunalnega podjetja Nigrad (slabih 25 odstotkov) in Tovarne olja Gea (nekaj več kot 18 odstotkov), ki so jo letos v DUTB že prodajali skupaj s KD Group. Takrat naj bi se, kot smo poročali, zanjo zanimal Franc Frelih, lastnik Plame Pur. DUTB prodaja tudi petinski delež v Menini in slabih devet odstotkov Certe, med drugim manjšinske lastnice Ete in lastnice Hotela Cerkno. V slabi banki bodo zavezujoče ponudbe – varščine za navedene naložbe znašajo 50.000 evrov – zbirali do konca meseca.