»Pred to izkušnjo sem mislil podobno kot vi, da je to na meji vedeževanja, nato pa sem bil presenečen, kako zanesljiva stroka je to,« je za Dnevnik dejal David Kastelic, predsednik uprave nove združene Zavarovalnice Sava. »Preverjal sem pri priznanih psihologih in povedali so mi, da gre za verodostojno strokovno oceno,« je dodal. Grafološke analize je bil sicer deležen prvič v poklicni karieri.

Kje so grafologom naklonjeni in kje ne

V nemško govorečem prostoru si noben resen direktor ne bi upal priznati, da je v izbornem postopku opravil grafološki test. Z vidika strogih kriterijev znanosti so namreč grafološke analize ničvredne. »Od resnega kandidata bi pričakoval samozavest. Če neko podjetje od njega pričakuje ročno napisano prijavo, mora pokazati, da se ceni. In se sploh ne prijavi za to delovno mesto,« je bil kritičen nemški profesor psihologije Uwe Peter Kanning. Grafološke analize so v njegovih očeh neresne. Kanning je pred leti napisal odmevno knjigo o psevdoznanstvenih metodah, ki se jih poslužujejo kadrovski oddelki po svetu.

V Franciji, Švici in državah Beneluksa ter očitno tudi v Sloveniji imajo do grafologije bolj naklonjen odnos. Natančnih statističnih podatkov o tem sicer ni. V tujih medijih je možno zaslediti podatek, da naj bi grafologi sodelovali v izbornih postopkih več kot dveh tretjin vseh vodstvenih položajev v Švici. V Veliki Britaniji naj bi po poročanju BBC grafološke storitve najemalo približno 3000 podjetij, kljub temu da britansko psihološko združenje tem testiranjem pripisuje ničelno veljavnost pri določanju karakternih lastnosti.

Največja slovenska podjetja grafologov ne najemajo

Grafologija po Slovarju slovenskega knjižnega jezika pomeni ugotavljanje značajskih lastnosti iz pisave. Grafologi trdijo, da lahko na podlagi pisave sestavijo zanesljiv psihološki portret. Grafolog Borut S. Pogačnik na svoji spletni strani navaja, da je od leta 1984 izdelal okoli 800 grafoloških ekspertiz za kadrovanje. Ali te storitve najemajo v največjih slovenskih podjetjih? »V Zavarovalnici Triglav pri zaposlovanju kadrov ne uporabljamo grafoloških testov in analiz,« smo izvedeli. »V Krki pri postopku izbire sodelavcev ne uporabljamo grafološke analize in o uporabi te metode tudi ne razmišljamo, saj pri izbiri visokokvalificiranega kadra po naših izkušnjah zadostujejo že uveljavljene metode, kot so intervjuji, osebnostna testiranja in reševanja primerov,« so odgovorili iz Novega mesta. Tudi v Revozu, NLB in NKBM ne najemajo svetovalcev, ki izdelujejo grafološke analize.

V Nemčiji imajo – kot že rečeno – do grafologije izrazito odklonilen odnos. Psiholog Heinz Schuler je leta 2007 ocenil, da zgolj 2,4 odstotka nemških podjetij najema storitve grafologa. Bistveno višji odstotek Kanning domneva pri astrologih. Natančnih številk ni, saj si noben kadrovski direktor ne bi upal priznati kandidatu, da ga je odslovil zaradi horoskopa. »So pa dokazi, da tovrstne storitve uporabljajo tudi ugledni koncerni,« je trdil Kanning.

A to še ni vse: menedžerje se ponekod izbira tudi na podlagi prepričanja, da se v potezah obraza in obliki nosu ter ušes odraža človekova osebnost. Tej psevdoznanosti se reče psihofiziognomija. Kadroviki v velikih podjetjih so očitno zelo dojemljivi za ezoteriko. »Če tega ne bi osebno doživel, ne bi verjel,« je Kanning dejal v intervjuju za tednik Der Spiegel. Pred leti ga je kot sodelavca univerze v Münstru povabil mednarodni koncern, da bi jim pomagal izboljšati predstavitvene intervjuje. Tam je svoje metode predstavil tudi strokovnjak za psihofiziognomijo. »Bilo je tako bizarno, da sem sprva menil, da gre za skrito kamero,« se spominja psiholog.V svetu znanosti so se psihofiziognomija, astrologija in grafologija doslej izkazale kot neučinkovite pri analizah osebnosti. Da ne gre za objektivne, zanesljive in preverljive znanstvene metode, je dokazalo veliko neodvisnih empiričnih znanstvenih študij. V »slepih« (double blind) eksperimentih so bili grafologi enako učinkoviti kot tisti, ki so rezultate zgolj ugibali. Najbolj znana je obsežna metaanaliza Geoffreyja Deana iz leta 1992, ki je na sistematičen način združila rezultate več kot 200 med seboj neodvisnih nadzorovanih študij in preskusov.

Zakaj se izsledki grafologov vseeno uporabljajo

Z vidika znanstvene psihologije je grafologija zgodovinsko preživeta okultna tehnika, ki ne prinaša tega, kar obljublja. Zakaj v vodstvenih etažah resnih podjetij kljub temu posegajo po tovrstnih svetovalcih? »Vse psevdoznanosti ponujajo hitre rešitve in obljubljajo, da kandidat ne more vplivati na rezultat testiranja. Šarlatani tudi izpostavljajo večstoletne izkušnje teh ved. Kar se dobro sliši. Če so to že vedeli stari Kitajci ali Grki, potem že ne more biti narobe. A če bi dosledno tako razmišljali, bi morali danes še zmeraj moliti bogovom, da nas ne bi zadela strela,« je piker Kanning.