V naših stanovanjih je vse več sobnih rastlin, ki jih kupimo v trgovskih centrih in jih nato hitro zavržemo. Tako se na oknih stanovanj videvajo orhideje, ki se množično prodajajo v trgovinskih diskontih. Orhideje je v resnici kar težko ohraniti pri življenju in jih potem ponovno prisiliti v cvetenje. Zato so res primerne za prodajo: vsakokrat je treba kupiti novo.

Medtem pa, ko sobne rastline, ki so žilave in zato primerne tudi za popolne začetnike, sploh niso več v rastlinskem modnem trendu. Denimo aspidistre, rastline, ki so bile nekoč zaradi želje po manj svetlobe obvezen sestavni del temačnih meščanskih stanovanj, so dandanes skoraj popolnoma izginile. Pa so popolnoma nezahtevne za vzgojo. Res pa je, da jim ne prija centralna kurjava, zato je bolje, da jih gojimo zunaj na stopniščnem hodniku. In prav tam se še vedno najde kakšna, ki jo goji meščanska gospa.

Krasule, fikusi in dracene

Prav tako so bile nekoč strašno priljubljene rastline taščini jeziki. Še vedno veljajo za klasične sobne rastline. Ime so dobile zaradi dolgih trdih in ostrih suličastnih listov, ki naj bi spominjali na dolge in ostre jezike tašč. So res nezahtevne: ugonobimo jih lahko kvečemu s pretiranim zalivanjem. Prav tako kot aspidistre potrebujejo malo svetlobe in so primerne tudi za kote večjih temačnih dnevnih sob.

Med nekoč zelo priljubljene rastline sodi tudi tolstica ali krasula, ki po načelih feng šuja spada med rastline, ki iz prostorov izganjajo negativno energijo. Poleg tega pa naj bi pozitivno vplivala na posel in denarne zadeve. Torej ni razloga, da je ne bi imeli v svojem stanovanju. Še posebno zato, ker je izjemno nezahtevna, saj sodi med sekulente, se pravi, da v svojih mesnatih listih kopiči vodo. Zato preživi tudi, če lastnik nanjo malce pozabi. Poleg tega se z lahkoto razmnožuje s potaknjenci, tako da je lahko ena tistih rastlin, ki v vaš dom ne bo prišla iz trgovinskega centra, temveč iz prijateljevega doma, se pravi na način, ki je skorajda že pozabljen.

Med železno klasiko sobnih rastlin sodi fikus, ki se ga krivično drži sloves pisarniške rastline. Fikus je trdoživa rastlina, ki v naravi zraste v drevo, v stanovanju pa do stropa. Je ena tistih rastlin, ki jo imamo lahko vse življenje in pri tem opazujemo, kako se iz majhne rastlinice v lončku razraste v pravi okras sobe. Tudi s fikusom, ki sicer potrebuje srednje veliko svetlobe, je tako, da je bolje, da ga zalivamo manj kot preveč. Če ima zemljo v loncu preveč zamočeno, bodo listi rjaveli in odpadali. Prav zaradi njegove mogočne rasti je edini problem te rastline, da jo je treba večkrat presaditi v večje lonce.

Podobno se lahko zgodi tudi z zmajevko, ki je bolj znana po imenu dracena. Tudi ta potrebuje le malo vode in ne prenaša mokre zemlje ter tudi ta počasi in vztrajno raste, v nekaterih primerih tudi do stropa. Obstaja veliko vrst dracen različnih barv in velikosti pa tudi dracene, ki nimajo poganjkov iz olesenelega stebla. Za vse neštete rastline je značilno to, da so nezahtevne in primerne tudi za tiste, ki nimajo ravno zelenih prstov. In škoda je, da bi zaradi drugačnih rastlinskih in potrošniških trendov izginile iz naših domov.