V bolnišnici vztrajajo, da se punčke ne da pozdraviti. Starši, ki UKC ne zaupajo več, menijo, da se dekličino stanje izboljšuje. Pri pridobivanju drugega mnenja pa imajo dokaj zvezane roke, kar priznava tudi zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore, je poročal 24ur. Starši so včeraj izvedeli, da naj bi dobili odpustnico.

»Če so zdravniki zaključili zdravljenje in sklenili, da nimajo več opcij zdravljenja, otrok pa se bori in je vsak dan boljši, naj jo pošljejo na nadaljnje zdravljenje,« poziva Hlade-Zoretova.

Zdravstvena zavarovalnica deklice ne more poslati v tujino, če ne dobi zelene luči zdravniškega kolegija, starši pa že enajst dni čakajo, da se ta sestane. Odgovore kliničnega centra čakajo tudi na zdravniški zbornici. »Ko bomo to dokumentacijo dobili, jo bomo dali na odbor za strokovna in medicinska vprašanja, ki bo presodil, kako naprej,« je dejal generalni sekretar zdravniške zbornice Brane Dobnikar.

Strokovna direktorica Marija Pfeifer pa je bila jasna: »Konzilij bo težko potrdil, da deklico pošljejo v tujino, saj ji niti tam ne bodo mogli pomagati.«