Anketni indeks o gospodarski aktivnosti evrskega območja (Markit Eurozone Composite PMI) za oktober kaže, da je tudi stara celina zadnje četrtletje 2016 začela solidno. Na to, da se Evropa počasi vendarle prebuja, kažejo tudi rastoči anketni indeks ZEW, ki izraža pričakovanja glede gospodarske rasti, anketni indeks Inštituta za ekonomske raziskave Ifo, ki meri gospodarsko klimo v evrskem območju, ter indeks gospodarskega sentimenta, ki ga objavlja evropska komisija.

Angleška centralna banka je dvignila napovedi za kratkoročno gospodarsko rast in inflacijo, zato so člani odbora za monetarno politiko izglasovali nespremenjeno monetarno politiko, predvidoma do februarja. Britanski funt je v preteklem tednu porasel, deloma zaradi znižanja verjetnosti za nadaljnja nižanja obrestnih mer, zlasti pa po novici, da je višje sodišče v Združenem kraljestvu odločilo, da vlada za sprožitev izstopa Združenega kraljestva iz EU (tako imenovani Article 50) potrebuje tudi odobritev parlamenta. Omenjena odločitev sicer še najbolj otežuje pravočasno izpolnjevanje obljub predsednici vlade Theresi May, ki naj bi dvoletna pogajanja po zahtevi za izstop začela že marca. O tem, ali je odobritev poslancev res potrebna, bo odločalo še vrhovno sodišče, ki naj bi o ustreznosti sodbe višjega sodišča odločilo v januarju.

Cena nafte se je na tedenski ravni znižala za skoraj 10 odstotkov, saj tržni udeleženci vse bolj dvomijo, da bo Opecov dogovor o omejitvi proizvodnje nafte posameznih držav uspešen. Na padec cene nafte je v sredo vplivala tudi objava ameriške Energy Information Administration, da je zaloga pretekli teden porasla za rekordnih 14,4 milijona sodčkov.

85 odstotkov družb v delniškem indeksu S&P 500 je že poročalo o poslovnih rezultatih za tretje četrtletje in po dosedanjih objavah dobički ameriških družb prvič po začetku leta 2015 spet rastejo. V Evropi pa so za presenečenje poskrbele posamezne banke: poslovni rezultati, boljši od pričakovanj, so denimo takoj po objavi povišali tečaj delnice francoske banke Societe Generale (dnevna donosnost: +5,5 odstotka), medtem ko je tečaj delnice Credit Suisse Group po objavi rezultatov upadel (dnevna donosnost: –7,1 odstotka), saj je bil objavljen dobiček povezan pretežno z enkratnimi dogodki. S poslovnimi rezultati za tretje četrtletje je sredi preteklega tedna izjemno presenetila tudi farmacevtska družba Individor Plc., tečaj delnice je na dnevni ravni porasel za 10,6 odstotka.

Pričakovanja glede razpleta ameriških predsedniških volitev so pretekli teden zasenčila skoraj vse dogodke na kapitalskih trgih, zato so se vlagatelji umikali iz tveganih naložb. Že v torek bo ameriška volilna zgodba končana in se bodo v ospredje spet lahko vrnile druge za kapitalske trge pomembne teme. Trgi pa so se pozitivno odzvali že na zadnjo novico, da FBI po pregledu dodatnih informacij o primeru elektronske pošte v času delovanja Hillary Clinton na mestu državne sekretarke ne namerava spremeniti sklepa preiskave, saj ni našel nepravilnosti za kazenski pregon.