Ker je tempo življenja hiter, uporabljamo različne pripomočke, ki nam olajšajo vsakdanja opravila in s tem prihranijo več prostega časa. Tudi pri sedežnih garniturah razvoj stremi k funkcionalnosti, ki širi spekter uporabe in zagotavlja udobje. Sedežna garnitura je element v prostoru, ki nas po napornem dnevu zaziblje v svoj objem. Če imamo udobno, se kar ne ločimo od nje in nas zapelje tudi v spanec.

Za poležavanje ali sedenje

Če radi na sedežni garnituri poležavamo, si izberemo tako s širokimi sedišči in obilico blazin, ki jih po želji razporejamo tam, kjer nam ustrezajo. Potemtakem visokih naslonjal ne potrebujemo in sedežna garnitura daje ležeren videz, ki kar kliče, da jo preizkusimo. Če pa radi pravilno sedimo in nam je bistvena opora hrbta in glave, potem bo prava sedežna garnitura z ožjim sediščem in višjim naslonjalom. Boljša kot osnovna izvedba visokih naslonjal je izvedba z vzglavniki, kar deluje razgibano, saj vzglavnike nastavimo tam, kjer jih potrebujemo.

Za željne še posebnega udobja pa so zelo uporabni tudi mehanizmi relax, ki nam na želeni poziciji zagotovijo podporo nog, oporo hrbtišča in glave. Mehanizmi so lahko vključeni v sistem sedežne garniture ali pa samostojno na fotelju. Če si zamislimo še malo več razvajanja, izberemo takega na električni pogon.

V poslovnem okolju in doma

Sedežne oblazinjene elemente zasledimo vsepovsod, tako v zunanjem poslovnem okolju kot doma. Način uporabe in videz pa se razlikujeta. V poslovnih objektih je zaslediti sedežne elemente v različnih avlah, hodnikih, čakalnicah, pisarnah. Videz teh elementov je po navadi bolj minimalističen, ravnih enostavnih potez, po možnosti z dodatki kovine, kot so na primer kovinske noge ali opirala. V večjih avlah ali recepcijah je zaslediti tudi nestandardne oblike in postavitve, ki se poistovetijo z značajem prostora in okolja, kar arhitekt konceptualno načrtuje že v osnovi.

Doma pa imamo z izbiro bolj proste roke in gledamo lahko le nase in na svoje želje. Naš dom je naše varno zatočišče in vsak element naj nam bo pisan na kožo, da bo naše stanovanje tudi dom v pravem pomenu besede. Sedežna garnitura predstavlja tudi prostor za druženje, kjer obdani z družino ali prijatelji preživljamo prijetne urice.

Dodatni elementi

Kadar potrebujemo več prostora za sedenje, so zelo praktični tudi dodatni elementi, kot so na primer počivalniki, tabureti, sedalne vreče. Vse te elemente najdemo različnih oblik in velikosti, ki jih lahko lepo kombiniramo s sedežno garnituro. Poigramo pa se lahko tudi z barvami in ustvarimo mozaik barv in elementov.

Dandanes elementi v prostoru niso več samo elementi, ki služijo svojemu namenu. So nekaj več. Predstavljajo značaj in status človeka. Izbrana oprema, tako pohištveni elementi kot sedežna garnitura, nakazuje slog uporabnika. Vse bolj so pomembni dizajn, barvna kombinacija, blagovna znamka … Ne glede na vse je bistveno, da se v svojem prostoru na svoji sedežni garnituri počutimo dobro in si vzamemo čas samo zase.

Tanja Žakelj Kosmač

Pohištvo Žakelj, d.o.o.