Slovenski kadri imajo veliko znanja

V Marlesu gradijo nizkoenergijske, visokoučinkovite in pasivne hiše iz ekoloških materialov. »Glavna prednost, ki jo vidim v Sloveniji, niso samo velike površine, pokrite z gozdovi, ampak tudi slovenski kadri, ki znajo narediti izdelke z visoko dodano vrednostjo,« poudarja Bogdan Božac. Dodaja, da je Marles zaradi stalne prisotnosti na najzahtevnejših zahodnoevropskih trgih in zaradi več kot sedemdesetletne tradicije tako v Sloveniji kot zunaj nje poznan kot vodilni proizvajalec montažnih nizkoenergijskih oziroma pasivnih objektov.

Ekološka gradnja bo še pridobivala veljavo

Ker se želijo še bolj približati kupcem in njihovim željam, nenehno razvijajo nove ideje, postavljajo smernice nizkoenergijske in pasivne gradnje ter sodelujejo z drugimi poslovnimi subjekti. Na ta način so njihov sistem gradnje karseda približali ekološki gradnji, ki bo v prihodnje še pridobila veljavo. »Zato v naše objekte vgrajujemo izključno preverjene in certificirane materiale najvišje kakovosti, ki jih naši inženirji ob strogo načrtovanih detajlih in industrijski natančnosti proizvodnje razvijejo v objekte izjemnega bivalnega ugodja,« pravi sogovornik in poudarja, da bodo Marlesovi montažni objekti tudi v prihodnje pomenili standard energijsko varčnih, varnih ter okolju prijaznih objektov. »Naš glavni adut bo visoka stopnja preverjene kakovosti naših objektov, ki je predvsem posledica ogromne akumulacije znanja, ki smo jo v podjetju pridobili v vseh letih nastopanja na trgu in je brez primere na slovenskem trgu.«

Čedalje bolj zanimiva gradnja na ključ

Nove smernice gredo v smeri gradnje energijsko varčnih hiš z vključevanjem obnovljivih gradbenih materialov, ki omogočajo poleg pomembne ekološke note tudi minimalne stroške vzdrževanja v celotni življenjski dobi objekta. Novi trendi se tako kažejo v gradnji visokoučinkovitih nizkoenergijskih oziroma pasivnih objektov z višjo dodano vrednostjo. Povečuje se delež energijsko varčne gradnje in montažne lesene gradnje nasploh. Poleg tega se zaradi pomanjkanja časa vse več kupcev odloča za gradnjo na ključ, tako da morajo proizvajalci montažnih objektov svojim kupcem ponujati celostne rešitve. »Temu v Marlesu sledimo že dalj časa, kar je tudi ena od naših konkurenčnih prednosti,« pravi Božac.

Dobro razvit trg pasivnih hiš

Tudi pasivna gradnja se je v našem okolju že dodobra uveljavila. Po sogovornikovih besedah je vedno več kupcev, ki si želijo pasivnih objektov. To so običajno zahtevnejši kupci, ki imajo določeno predznanje o energijski varčnosti in prednostih montažnih objektov ter pasivne gradnje. Trg pasivne gradnje se je v Sloveniji namreč razvil zelo hitro in že dosega zavidljiv delež.

Uspešni tudi pri gradnji javnih objektov

V Marlesu veliko vlagajo v ozaveščanje slovenske javnosti o pomenu lesene montažne gradnje. Ta ni primerna samo za gradnjo družinskih hiš, ampak tudi za gradnjo javnih objektov, kot so vrtci, šole, poslovne zgradbe, turistični in drugi objekti. V Avstriji in Nemčiji je trend montažne gradnje pri tovrstnih objektih zelo močan in ozaveščenost ljudi zelo visoka. Ti trendi se kažejo tudi pri nas in v Marlesu želimo skupaj z ministrstvom za okolje in prostor vplivati na trajnostni razvoj celotne regije. »Opažamo, da je v Sloveniji vedno več investitorjev, ki v svoje zahteve vključujejo zelo visoke kriterije glede energijske učinkovitosti. Zavedajo se, da bodo s tem bistveno znižali stroške vzdrževanja ter pozitivno vplivali na lokalno skupnost,« pravi Božac.

Marles je na področju javnih objektov prodrl tudi na hrvaški trg. Po tem, ko so uspešno zaključili gradnjo vrtca v Karlovcu, so na Hrvaškem podpisali še pogodbo za gradnjo vrtca v Malinski na otoku Krku. Dela na gradbišču so začeli konec septembra, zaključek z odprtjem pa je predviden aprila 2017. Vrednost projekta je dobra dva milijona evrov. (ktm)