Slovenski hokejisti so si po koncu tridnevnega turnirja evropskega izziva na Bledu v garderobi zaploskali za opravljeno delo. V močni konkurenci štirih predstavnikov iz najvišjega hokejskega razreda je Slovenija po zmagah nad Latvijo in Francijo po kazenskih strelih klonila proti Belorusiji in turnir sklenila na drugem mestu.

Slovenija pokazala značaj

Slovenija se je v tradicionalni reprezentančni bazi na Bledu predstavila v skladu s pričakovanji in slovesom moštva z utečenim sistemom dela. Selektor Nik Zupančič je že na uvodni tiskovni konferenci pravilno napovedal resen pristop, ki v zadnjih letih nikdar ni bil vprašljiv. Risi so se domačega preizkusa lotili odgovorno in glede na potek turnirja smiselno izkoristili najzahtevnejši preizkus pred spomladanskim svetovnim prvenstvom skupine A v Parizu. »Če se držimo dogovora iz garderobe in smo kompaktni, lahko igramo z vsakim nasprotnikom. S turnirjem moram biti zadovoljen. Fantje so imeli pravi pristop in vedno znova dokazujejo, da so pripravljeni nastopati za državni dres. V reprezentanco prihajajo s ponosom in igrajo na najvišji ravni. V užitek mi je delati s takšnim kolektivom,« je ocenil selektor Nik Zupančič, ki se tako temeljito pripravi na vsako tekmo, da ga skorajda nič ne more presenetiti.

Slovenska vrsta je na blejskem ledu pogrešala nekaj nosilcev igre, ki so navdušili na septembrskih olimpijskih kvalifikacijah (Kopitar, Krošelj, Jeglič, Urbas, Repe...), a so njihov položaj uspešno nadomestili mlajši igralci. Zaradi poškodbe na uvodni tekmi z Latvijo se je turnir zelo hitro končal za kapetana Jana Muršaka, ki bo moral zaradi izpahnjene rame počivati dva meseca. Slovenija je s kolektivno in zagrizeno igro tako proti Latviji in Franciji dokazala svojo veličino, ko je zadevala dobesedno v zadnjih sekundah, kar veliko pove o značaju moštva. Gostitelji so tudi na poslastici proti Belorusiji dvakrat vodili z dvema zadetkoma prednosti, v loteriji kazenskih strelov pa so bili v nasprotju z olimpijskimi kvalifikacijami tokrat srečnejši hokejisti z evropskega vzhoda. »Še dobro, da smo bili v najstrožjih kaznih uspešni v Minsku,« je pristavil eden vodilnih slovenskih hokejistov Rok Tičar, ki je odločil premiero z Latvijo.

Selektor upa na močne tekme

Selektor Zupančič je ob odsotnosti vodilnih vratarjev zadnjih let Gašperja Krošlja in Roberta Kristana preizkusil Luko Gračnarja in Matijo Pintariča, ki sta bila kos zahtevni nalogi. »Morda mi je le malo žal, da nisem mogel ponuditi priložnosti Žanu Usu, ki se razvija v dobrega vratarja. Veseli me, da smo na vratarskem položaju dobili določeno širino,« je izpostavil Zupančič. Reprezentanco bo znova zbral februarja prihodnje leto, ko bo slovenska vrsta gostovala na Poljskem, kjer bosta poleg domačega moštva sodelovali še Italija in Ukrajina. Slovenija decembrskega termina ne bo izkoristila, saj po mnenju selektorja ne bi preveč koristil pripravam na svetovno prvenstvo.

Med pripravami na pariški šampionat se je hokejska zveza že dogovorila za aprilske pripravljalne tekme s prvokategornico Italijo ter drugoligaškima Madžarsko in Ukrajino. Selektorjeva velika želja je, da bi Slovenija odigrala še kakšno tekmo z močnejšim tekmecem, da bi moštvo lažje ujelo polno tekmovalno pripravljenost na veliki turnir, kjer bo osnovni cilj znova obstanek med najboljšo šestnajsterico.