Varovanci trenerja Marijana Pušnika so imeli pred gostovanjem na Reki nemalo razlogov za optimizem. Upanje na presenečenje proti vodilni in še vedno neporaženi ekipi hrvaškega prvenstva jim je med drugim vlivala tudi serija 13 tekem brez poraza. A tekma na Rujevici – odigrana je bila v zahtevnih razmerah ob močnem deževju in vetru – se je razpletla po željah Pušnikovega rojaka na klopi Rijeke Matjaža Keka. Nekdanji selektor slovenske reprezentance je nazadnje izgubil 29. aprila, da je tako ostalo tudi po 143. jadranskem derbiju, pa gre največ zaslug branilcu in otroku Hajduka Josipu Elezu.

Dvaindvajsetletnik je po zadetku splitskega napadalca Marka Futacsa v 60. minuti sprva zadel za izenačenje, 15 minut pred zaključkom dvoboja pa z drugim golom svoji ekipi prinesel nove tri točke. »Še nikoli nisem dosegel dveh golov na eni tekmi. Imel sem veliko sreče, da se je to zgodilo. Lahko rečem le, da sem bil na pravem mestu. So mi družina in prijatelji iz Splita čestitali? Seveda, a to je bilo tudi vse,« je po tekmi povedal Josip Elez. Nič manj zadovoljen ni bil niti njegov trener, za katerega je bila to že deseta zmaga nad Hajdukom. A kot je po tekmi priznal, so stvari, ki ga še bolj osrečujejo kot zmage. »Veste, česa se najbolj veselim. Pečene kure pri mami,« je novinarjem razkril Matjaž Kek.

Rečani sicer postajajo vse večji trn v peti Dalmatincev, ki so izgubili zadnjih pet medsebojnih obračunov. Proti moštvu s Kvarnerja so nazadnje zmagali pred 1693 dnevi. »Zelo mi je žal,« je bil po tekmi razočaran Marijan Pušnik in pristavil: »V zelo zahtevnih razmerah smo se trudili po naših najboljših močeh. Boljšega izida sta nas stali napaki v obrambi. Takšnih golov ne smemo prejemati. Razočaran sem nad odnosom nekaterih igralcev, še posebno ob prekinitvah.«

Jadranski derbi sicer ni minil povsem brez incidenta. Zanj je poskrbela domača navijaška skupina Armada, ki si je v prvem polčasu za tarčo izbrala stranskega sodnika Igorja Krmarja in ga s kamnom zadela v hrbet. Delilec pravice je lahko nadaljeval sojenje, a je med polčasom o dogodku vseeno obvestil glavnega sodnika.

Hajduk po 15. krogih hrvaškega prvenstva zaseda četrto mesto, njegov zaostanek za Rijeko pa se je povečal na 13 točk. Najbližji zasledovalec Kekovega moštva, zagrebški Dinamo, je včeraj gostoval pri Splitu in zmagal z izidom 1:0. Gol je dosegel slovenski reprezentant Petar Stojanović, ki se je tako vsaj delno oddolžil za izključitev na sredini tekmi lige prvakov proti Sevilli, zaradi česar se je znašel pod hudim udarom kritik. Aktualni hrvaški prvaki po 11. prvenstveni zmagi za Rijeko tako še naprej zaostajajo za šest točk.

Derbi je bil odigran tudi na Portugalskem, in sicer med drugouvrščenim Portom in vodilno Benfico. Ekipi sta se razšli brez zmagovalca, potem ko je v 93. minuti izenačenje gostom prinesel zadetek Lisandra Lopeza. Za Porto je v 50. minuti zadel Diogo Jota.