Potem ko je selektor Veselin Vujović z izbiro 16., zadnjega potnika na sobotnem letalskem poletu od Benetk do Lizbone odlašal do zadnjega trenutka, mu je izbiro »olajšala« kar naravna selekcija. Na zadnjem treningu v Hrpeljah si je 26-letni krilni igralec Darko Cingesar poškodoval srednjo zadnjično mišico, pregled z ultrazvokom pa je pokazal natrganost. O poškodbi bo več znanega po pregledih pri klubskih zdravnikih v Zagrebu, kjer si služi rokometni kruh. S seznama rezervistov je Vujović poklical krožnega napadalca Miha Žvižeja, ki je v Lizbono prišel neposredno iz Montpelliera, katerega član je od letošnje sezone. Žvižej, ki je nazadnje igral za reprezentanco na pripravljalni tekmi proti Hrvaški pred januarskim EP na Poljskem, je prav včeraj praznoval 29. rojstni dan, ki pa so mu ga pokvarili prav Portugalci s presenetljivim remijem.

V Benficini Dvorani luči, ki je del kompleksa nogometnega stadiona La Luz (za Benfico je nekoč igral Zlatko Zahović), so Slovenci za prvi zadetek potrebovali skoraj osem minut, a že tri minute kasneje so prvič vodili (4:3). Na neprimerni – neravni in spolzki – igralni površini so Portugalci sredi prvega polčasa spet povedli za dva (7:5), nato pa so v naslednjih 13 minutah dosegli le en zadetek in pridelali zaostanek z 8:10. V nadaljevanju so Slovenci kljub slabi in raztrgani igri skoraj ves čas držali dva ali tri zadetke prednosti, v vratih je blestel Primož Prošt, ki je nastopil prvič, odkar je Vujović selektor, in vse je kazalo na rutinirano zmago. Še posebno pri vodstvu s 24:21 v 55. minuti, a gostitelji so v slabih treh minutah naredili delni izid 4:0 (Slovenija je v tem obdobju pridelala tudi dve zaporedni dvominutni izključitvi, eno tudi Vujović zaradi predolgega jezika ob sodniških odločitvah) in sledila je dramatična končnica.

Na začetku zadnje minute je Prošt pri vodstvu Portugalcev s 26:25 obranil strel s krila Antoniu Rodriguesu Aerii, morebiten Portugalčev zadetek pa bi seveda pomenil poraz Slovenije. Štiri sekunde pred koncem sta slaba latvijska sodnika po prekršku nad Blažem Blagotinškom najprej pokazala neposredni rdeči karton Fabiu Antunesu (nato še modrega), zatem pa dosodila še sedemmetrovko za Slovenijo, ki jo je v izenačujoči zadetek in srečno točko spremenil Gašper Marguč.

Selektor Veselin Vujović je bil po tekmi zelo kritičen do latvijskih sodnikov: »Ne morem se znebiti občutka, da sta bila sodnika skozi ves drugi polčas nekoliko na portugalski strani. Prehitro sta nam dvigala roke za pasiven napad, prestrogo dosojala kazni... Po eni od teh neumnosti sem na pobudo delegata prejel rumeni karton, nato pa zaradi nedolžne pripombe še dvominutno kazen. Žal mi je, da sem s tem ogrozil vodstvo svoje ekipe. A moji igralci so v teh težkih trenutkih pokazali pravi značaj, najbolj pa obžalujem, da ima Slovenija pri sodnikih še vedno tako slab ugled.« Vid Kavtičnik je zaradi odsotnosti Uroša Zormana nosil kapetanski trak, njegova 170. tekma v dresu Slovenije pa mu ne bo ostala v lepem spominu: »Do končnice smo vodili, nato pa naredili nekaj neumnosti, svoje sta dodala tudi sodnika. Izvlekli smo točko, a z njo nisem zadovoljen, saj smo zapravili dobljeno tekmo.«

Na prvi tekmi v skupini 5 je Švica v Zürichu izgubila proti Nemčiji z 22:23 (12:12). Švicarji (Schmid 5, Maros 4) so pred 10.400 gledalci vodili z 21:20 in 22:21, zmagoviti gol za prvake Evrope pa je minuto pred koncem dosegel Steffen Weinhold (skupno 4, Drux, Ernst, Gensheimer, Kohlbacher po 3).