Spomladi odprt dnevni center za mlade, ki se imenuje Kavarna Plus, svojim obiskovalcem ponuja raznovrstne vsebine: pretekli petek so si obiskovalci lahko ogledali projekcijo koncerta Robbieja Williamsa, danes bodo svoje znanje preverjali v kvizih in ugankah, jutri pa bodo prisluhnili potopisnim zgodbam iz Armenije in Gruzije.

Prostovoljstvo jim odpira vrata do kavarne

Za te raznovrstne dejavnosti pa mladi sploh ne potrebujejo denarnice za plačilo vstopnine. Kavarna Plus namreč ni kavarna, kjer bi za denar stregli pijače, pač pa je del medgeneracijskega centra, za katerega velja značilen sistem izmenjave »dam – dobim«. »Za vse, kar kavarna ponuja – od prostora, družabnih iger, delavnic, aktivnosti in napitkov, med katerimi ni niti kapljice alkohola – se plačuje s kreditnimi točkami,« pojasnjuje Marjana Kamnik, strokovna vodja medgeneracijskega centra.

Za vsako uro opravljene prostovoljne dejavnosti prostovoljec prejme eno kreditno točko. Ko jih zbere dovolj, jih lahko koristi tedaj, ko pomoč potrebuje sam. V kavarni za mlade morajo obiskovalci vse storitve plačati s petimi urami koristnega dela na mesec. »Za ogled filma, udeležitev make up, fotografske ali ustvarjalne delavnice lahko obiskovalci poplačajo tako, da bodisi sami priredijo delavnico na področju, ki jih zanima, bodisi pokažejo svoj talent, priredijo koncert ali nam zaupajo svoje zgodbe. Načinov je ogromno,« pripoveduje socialna delavka Nina Sušnik.

Povezali so se z ravenskimi šolami

V kavarni že od samega odprtja sodeluje prostovoljec Robi Prošt, ki pomaga pri strežbi in nabira zelišča, iz katerih izdeluje čaj. Prošt, ki je premagal boj z alkoholom in lahkimi drogami, z veseljem pomaga pri koristnih delih v lokalnem okolju, vodenju delavnic, predvsem pa mlade osvešča o nevarnih posledicah opojnih substanc. »Tu sem zato, da zapolnim svoj prosti čas, saj si nikakor ne želim na stara pota. Sem v fazi ponovnega vključevanja v družbo, kavarna pa je za to odličen način,« priznava. Tam nadvse uživa, saj zelo rad poklepeta z gosti, jim zaupa svojo življenjsko zgodbo in ponudi svoje izdelke. »Pridite še kdaj, vas bom vesel,« pa vedno znova zavpije, preden obiskovalci zapustijo kavarno.

V poletnem času je kavarna bolj ko ne samevala, v hladnejših dneh pa jo obišče nekoliko več mladih, ki se pred prihajajočo zimo že umikajo na toplo. »Ker smo v naš sistem želeli vpeljati v šole, smo se povezali z vsemi štirimi ravenskimi šolami, osredotočili pa smo se predvsem na gimnazijo in srednjo šolo,« pojasnjuje Kamnikova. Dodaja, da so z njimi sklenili dogovor, tako da že od začetka šolskega leta v kavarno prihajajo šolski razredi, ki jim Sušnikova predstavi sistem in filozofijo kavarne.

Ob sobotah zadiši po palačinkah

Vsak ponedeljek je v Kavarni Plus rezerviran za najrazličnejše ustvarjalne delavnice, torek za poslušanje potopisnih predavanj in filmske večere, ob sredah se mladim predstavljajo različni strokovni kadri, četrtki pa so namenjeni temi o zasvojenosti. »Takrat se predvaja tudi film o Robiju, vsake toliko časa pa nas obišče njegova osebna svetovalka,« pripomni Sušnikova.

Ob petkih prevladujejo glasbeni ritmi, ko različnim glasbenikom ali skupinam dajo možnost za predstavitev oziroma predvajajo filme o legendarnih glasbenih ustvarjalcih. Vsako soboto pa iz kavarne omamno diši, saj se pečejo palačinke. »Obišče nas lahko kdor koli kadar koli v našem obratovalnem času, torej od ponedeljka do sobote med 10. in 20. uro,« v kavarno povabi Sušnikova. Sicer si obiskovalci vsak dan lahko ogledajo tudi razstavo fotografij, ki so jih pod vodstvom priznane fotografinje Nike Hölcl na ustvarjalni delavnici pripravili člani Kavarne Plus.