Natečaj je namenjen iskanju projektov gradnje in prenove, kjer se estetika prepleta z načeli trajnostnosti v alpskem prostoru. Tokrat že četrti natečaj za mednarodno arhitekturno nagrado Constructive Alps predstavlja prispevek Švice in Lihtenštajna k uresničevanju vodil Alpske konvencije in akcijskega načrta za podnebje v Alpah. Natečaj poteka pod okriljem Švicarskega zveznega urada za prostorski razvoj (ARE), rok za oddajo prispevkov pa je 20. januar 2017.

Pomen objekta tudi za lokalno okolje

Trajnostni projekti gradnje oziroma prenove v Alpah so podvrženi raznovrstnim zahtevam. Pomembni vidiki so denimo povezanost objektov z javnim prometom, način oskrbe s toplotno in z električno energijo, uporabljeni gradbeni materiali, vplivi objektov na krajino, arhitektonska kakovost ter umestitev objektov v prostorski, (lokalno-) družbeni in kulturni kontekst. Ne preseneča torej, da merila za ocenjevanje natečajnih projektov upoštevajo tudi pomen objekta za lokalno okolje ter vpliv objekta na kakovost bivanja uporabnikov.

Prvo mesto avstrijskemu župnišču

Kako je mogoče uresničiti stroga merila v duhu trajnostnosti, odsevajo projekti, ki so pristali na zmagovalnih stopničkah natečaja za mednarodno nagrado Constructive Alps 2015. Župnišče v Krumbachu v Bregenškem gozdu v Avstriji, ki je bilo leta 2015 ovenčano s prvo nagrado, odlikuje ekonomična raba površine. Objekt predstavlja živahno srčiko kulturnega in družabnega življenja v vasi.

Trajnostni turizem, družabno življenje in zgodovinska dediščina

Projekt prenove stare stavbe, imenovane Engihuus in preobrazbe slednje v gostišče s prenočišči "Gasthaus am Brunnen" in večnamensko dvorano sredi vaškega trga ter projekt prenove hiše Tiiralihus v neposredni bližini v Valendasu v dolini Vorderrheintal v Švici sta prejela drugo nagrado. Omenjena projekta dokazujeta, da lahko trajnostni turizem, družabno življenje ter skrb za zgodovinsko dediščino rastejo z roko v roki. Tretje mesto je bila pripadlo projektu inovativne gradnje hiše, ki je deloma vkopana v zemljo, »Casa Riga« v vasici Comano Terme v italijanskem Trentinu. Med osmimi prejemniki posebnih priznanj je bil tudi projekt Planina Laška seč v Tolminu.