To je prvi izdelek, ki sta ga skupaj razvila podjetji Tesla in SolarCity – izdelovalec sončnih panelov, ki ga je Tesla prevzel letos. Za razliko od klasičnih sončnih zbiralnikov, ki so pritrjeni vrh strešne kritine, je nova solarna streha integrirani sistem – v elegantne steklene strešnike so fotovoltaične celice že vgrajene. Z njimi prekrita streha ima zato enoten in lep videz, hkrati pa je vir obnovljive energije brez emisij za skoraj vse potrebe doma. Strešniki naj bi zdržali celo dvakrat do trikrat dlje kot običajna kritina, poleg tega so bistveno bolj odporni od klasičnih.

Stroškovno ugodna in okolju prijazna

Podjetje z novo solarno kritino meri na lastnike hiš, ki so doslej zavračali solarno tehnologijo zaradi stroškov vgradnje sončnih panelov. Z združitvijo kritine in sončnih celic v enem stroškovno učinkovitem izdelku naj bi se lažje odločili za »preskok«. Široka uporaba nove solarne kritine bi imela ugoden vpliv na okolje; sončna energija bi lahko zmanjšala emisije ogljikovega dioksida in se zoperstavila globalnemu segrevanju, je na predstavitvi v Los Angelesu poudaril Musk. Teslin direktor je obenem predstavil dolgo pričakovan sistem za shranjevanje energije v gospodinjstvu Powerwall 2.0 in komercialni sistem Powerpack 2.0. Oba sta zasnovana tako, da sta povezana s solarnim strešnim sistemom in tudi drugimi energijskimi viri.

Zgolj za omejen krog kupcev?

Teslina ideja pravzaprav ni nova. Za uspešen razvoj solarne kritine, pri čemer so bila nekatera podjetja v preteklosti neuspešna, so morali inženirji loviti ravnotežje med stroški, estetskim videzom, varnostjo in učinkovitim delovanjem. Novi izdelek je vsekakor privlačen in tehnološko trendovski, vendar je, kot pravijo nekateri strokovnjaki, tako kot Teslini električni avtomobili in ogromne domače baterije luksuzna znamka, namenjen zgolj omejenemu krogu kupcev. Kot trdi Musk, naj bi solarni strešniki dosegli 98-odstotno učinkovitost klasičnih strešnikov, vendar strokovnjaki o tem niso prepričani. Postavljajo pa se tudi druga vprašanja, denimo smiselnost investicije glede na ceno elektrike v lokalnem okolju, kraj bivanja, osončenje, možnost prodaje odvečne energije …

Solarna tehnologija še premalo učinkovita in predraga

Predvsem pa solarna kritina, čeprav je res estetska, ne rešuje problema, s katerim se solarni in baterijski sistemi soočajo več kot trideset let. Te tehnologije kljub desetletjem raziskav in razvoja (še) niso niti dovolj učinkovite niti dovolj poceni, da bi tekmovale z jedrsko energijo, fosilnimi gorivi in hidroenergijo.

Vir: www.inhabitat.com