Slovenska hokejska reprezentanca je na turnirju evropskega izziva dosegla še drugo zmago. Na Bledu je z 2:1 premagala pomlajeno francosko vrsto, ki preizkuša različne kombinacije pred svetovnim prvenstvom skupine A, ki bo prihodnjo pomlad potekalo tudi v Parizu. Ravno v francoskem glavnem mestu bo Slovenija znova izzivala obstanek med elito. Risi se bodo v pariški skupini med drugim pomerili s Francozi.

Gostitelji tokratnega novembrskega turnirja štirih reprezentanc iz najvišjega razreda svetovnega hokeja so na drugi tekmi nastopili brez kapetana Jana Muršaka, ki si je na premieri z Latvijo izpahnil desno ramo, zaradi česar ga čaka daljša odsotnost z igrišč. Včeraj je v mariborski bolnišnici že opravil magnetno resonanco, po prvih predvidevanjih pa naj bi počival dva do tri mesece. Muršakovo poškodbo so prav gotovo z obžalovanjem sprejeli v moskovskem gigantu CSKA, kjer ima slovenski kapetan eno vidnejših vlog. Namesto Muršaka je selektor Nik Zupančič v drugi napad postavil napadalca Olimpije Žigo Pešuta, ki je proti Latviji dosegel vodilni slovenski zadetek.

Risi so se včeraj razigrali že v uvodni tretjini, ko so kar tekmovali v številu zapravljenih priložnosti. Terensko premoč je z igralcem več za slovensko vodstvo izkoristil Robert Sabolič, ki je po tekmi predčasno odpotoval novim klubskim izzivom naproti. Slovenska vrata je tokrat branil Matija Pintarič, ki je bil v zadnjih letih na stranskem tiru, več priložnosti pa je dobil šele s prihodom Zupančiča na selektorski položaj. V nadaljevanju je ritem igre malce padel, Francija je zaigrala pogumneje in po protinapadu izenačila pred koncem druge tretjine, ko je Saboliču nerodno odskočil plošček. V zadnjem delu sta obe moštvi krenili v odprt boj za zmago, kjer so imeli Slovenci tako kot večer prej znova nekaj sreče, saj je Boštjan Goličič zmagoviti zadetek dosegel zgolj šestnajst sekund pred zadnjo sireno. »Videl sem boljšo Slovenijo kot v četrtek. Bili smo boljši od Francije, fantje so se držali navodil. Ponagajal nam je končni strel, a v športu se včasih izide tik pred koncem. Tudi to je kazalnik, da delamo pravilno,« je komentiral selektor Nik Zupančič.

Slovenska vrsta se bo zadnji dan turnirja pomerila z Belorusijo, ki je na Bledu z veliko razliko premagala tako Francijo (3:0) kot Latvijo (4:0) in velja za favorita za končno zmago. Tekma se bo izjemoma začela že ob 16.30, saj so si Belorusi v večernem terminu že pred časom rezervirali let proti Minsku. Belorusija se bo slovenski reprezentanci skušala oddolžiti za boleč poraz na septembrskih kvalifikacijah za olimpijske igre 2018, po katerem je beloruska hokejska zveza na svoji spletni strani prenehala objavljati novice v angleškem jeziku.