»Skupina 16+1 prinaša dobre rezultate in je postala ključna v kitajskem sodelovanju z Evropo,« je ob včerajšnjem prihodu v Rigo dejal kitajski premier Li Keqiang. Latvija je novo prizorišče kitajske pobude okrepljenega sodelovanja Kitajske s šestnajsterico srednje- in vzhodnoevropskih držav (CEEC) na področju investicij, transporta, financ, znanosti, izobraževanja in kulture, v katero je vključena tudi Slovenija.

Slovenski premier Miro Cerar se je s kitajskim kolegom srečal včeraj, danes pa se bo udeležil podpisa pomembne pogodbe med slovenskim izdelovalcem ultralahkih letal Pipistrelom in kitajsko družbo Sino GA Group Co o prenosu tehnologije in postavitvi skupne proizvodnje električnih letal v Sloveniji. Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je ob tej priložnosti dejal, da sodelovanje s kitajsko družbo Sino za Slovenijo pomeni veliko priložnost, ter dodal, da z njo dobivajo partnerja in ne samo vlagatelja. Pojasnil je še, da trenutni kitajski petletni gospodarski načrt vključuje strategijo vlaganja v razvoj in visoko tehnologijo, kamor sodi tudi letalstvo.

Najbolj ekološko letalo na svetu

»Ko so nas povabili k sodelovanju na tem področju, smo se seveda z veseljem odzvali. Pripeljati tak posel v Slovenijo ne pomeni le velike priložnosti za Pipistrel, ampak za vso slovensko malo industrijo, ki je povezana z nami,« je poudaril Boscarol in pojasnil, da gre za večletni projekt, v katerem ne bodo prodali le ekskluzivne pravice do uporabe svoje tehnologije, ampak družbi Sino dobavili tudi sto letal na leto, ki bodo vsa izdelana v Sloveniji. V njem je zajet razvoj inovativnega 19-sedežnega letala na električni pogon v kombinaciji z vodikovimi gorivnimi celicami, ki bo trenutno tudi najbolj ekološko na svetu. Kitajski letalski trg je večji od vsega preostalega svetovnega trga skupaj.

Od ultralahkih letal do gozdarstva

Miro Cerar, ki se je včeraj sestal s premierjem Lijem na delovnem srečanju, pa je posebej izpostavil, da ga veseli krepitev gospodarskega sodelovanja med državama s konkretnimi dogovori med podjetji obeh držav. Po njegovem mnenju je najbolj opazen prenos slovenskih znanj pri izdelavi komponent za električne avtomobile, proizvodnji ultralahkih letal, pomemben napredek pa je bil dosežen tudi na področjih gozdarstva, športa ter znanosti in izobraževanja. Cerar je v pogovoru izpostavil izjemen uspeh podjetja Pipistrel, ob tem je napovedal nadaljnje aktivno sodelovanje Slovenije v skupini 16+1 in iskanje priložnosti za slovensko gospodarstvo in druge oblike sodelovanja.

Slovenija si prizadeva tudi za sodelovanje pri pripravi zimskih olimpijskih iger na Kitajskem leta 2022, predvsem na področju infrastrukture za smučarske skoke. Za to je zanimanje v pogovoru izrazil tudi Li Keqiang. Odpirajo se tudi nove priložnosti za izvoz slovenskih prehranskih izdelkov na Kitajsko. Tja je bila tako v četrtek odposlana druga pošiljka mleka.