Sredi porasle pokrajine metropolitanskega predmestja Filadelfije se je v nekoliko odročnem pokritem športnem kompleksu z umetno travo v četrtek ustavil ameriški predvolilni cirkus. Pet dni je bilo še do volitev, tekel se je finale finala, mestece Berwyn v okolici Filadelfije s 3631 dušami pa je bilo prizorišče predvolilnega shoda, ki je bil klasičen po obliki, ne pa tudi po vsebini. Prvič po več kot treh mesecih je na govorniški oder stopila soproga republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa Melania. Njegova kampanja se je v izdihljajih tekme odločila poseči po neuporabljenem adutu, ki naj bi mu pomagal odpraviti pomisleke nežnejšega spola v ključnih zveznih državah ter prepričati zadržane republikanske volilke, naj v torek vendarle obiščejo volišča. Volilna matematika je namreč neizprosna: brez vsaj delnega porasta podpore med ženskami se Trumpu v torek obeta poraz.

Zagovornica žensk in otrok

Melania Trump je nazadnje govorila na julijski konvenciji republikanske stranke. Končalo se ni najbolj prijetno, ko se je izkazalo, da je bil del govora prepisan iz enega od nastopov prve dame Michelle Obama. Po tem Trumpove soproge ni bilo več na govorniški oder. Zdaj pa se je vrnila in to s sporočilom, da bi bila v Beli hiši zagovornica žensk in otrok, ki jih je treba zaščititi pred nevarnostmi spleta in nadlegovanjem na družabnih omrežjih. V ospredje nastopa je postavila osebno zgodbo. »Odraščala sem v slovenskem mestecu blizu reke in gozda. Slovenija je majhna država, ki je bila takrat pod komunistično oblastjo. Imela sem čudovito otroštvo,« je rekla, opisala svojo pot v Združene države, govorila o svojem podjetništvu, kot imenuje čas manekenske kariere, ter o svoji trenutno glavni zadolžitvi: vzgajanju desetletnega sina Barrona. Njene besede, da bo otroke ščitila pred verbalnim nasiljem na družabnih omrežjih, pa so v javnosti dvignile nekaj prahu, češ da naj najprej pomete pred svojim pragom. Trump s svojimi zapisi na twitterju pač ne slovi kot prijazen možakar, kot je pripomnil Washington Post.

O tem, kako veliko težo so nastopu pripisali v Trumpovem taboru, priča odločitev, da je Melanio v Berwynu spremljala šefica njegove kampanje Kellyanne Conway. Ali bo 46-letni Trumpovi uspelo spremeniti mnenje vsaj dela volilk, je sicer vprašanje, a škodovati ne more. Približno tisoč ljudi, ki so prišli v športni kompleks v Berwynu in ga napolnili do slabe polovice, je bilo precej veselih in navdušenih nad petnajstminutnim govorom, ki ga je brez napak in z značilnim naglasom prebrala z bobna. »Stresla je dvorano, bila je elegantna, na visoki ravni in predstavila je svojo plat, o kateri smo morali kaj izvedeti – da je mati, da je podjetnica, da imajo doma urejeno družinsko življenje,« je dejala Pamela Jardine, ki bo v četrtek volila Trumpa.

Volilec Scott Castorano je dejal, da »ni bilo videti, da bi zgolj ponavljala besede svojega soproga«. »V tem primeru bi delovala samo kot trofejna ženska, ki je potrebovala denar, tako pa je bila videti samostojna oseba z lastnim mnenjem, ki govori iz srca… Če Trump zmaga, bi bila lahko navdih ženskam, ki pridejo v državo kot priseljenke,« je dejal in dodal, da nima prav nobenih pomislekov o priseljevanju, dokler je zakonito.

Razlog za nemir?

Udeležba na shodu je bila v primerjavi s Trumpovimi množicami lahko razlog za zaskrbljenost v njegovi ekipi. Ne zaradi dogodka, saj je bil glavni namen doseči odmev v medijih in posredno med volilci, kar se je tudi zgodilo. A le napol polna (oziroma napol prazna) dvorana kaže, da pri Trumpu na najpomembnejših območjih ključnih zveznih držav, kar Pensilvanija je, morda nimajo dovolj dobre organizacije na terenu, ki je nujna za doseganje želene volilne udeležbe. Ta bo v torek močno soodločala o volilnem izidu.