Res je, da smo bili slovenski vozniki zadnja leta upravičeno kar malce zmedeni. Zakon, ki začne veljati 15. novembra, nas je silil, naj svoje jeklene konjičke obujemo zimskim razmeram primerno, a nato prave zime (beri: snega) ni bilo. In kot da to ne bi bilo dovolj, se je zgodba ponovila okoli 15. marca, ko so voznike znova pozvali, naj vozilo obujejo pomladnim razmeram primerno, nato pa je nekajkrat snežilo. Na sneg nepripravljeni vozniki z letnimi pnevmatikami so bili marsikje idealna kombinacija za prometni kaos.

Vulkanizerji pravijo, da se je zadnja leta zavest voznikov močno popravila, zato je vse več tistih, ki se odločajo za montažo vremenskim razmeram primernih pnevmatik. Ni namreč le sneg tisti, zaradi katerega so zimske pnevmatike primernejše. Mraz je včasih še zahrbtnejši, in tudi če so ceste suhe, letne pnevmatike pri nizkih temperaturah ne morejo ustrezno opravljati svojega dela. Priporočljivo je seveda, da imamo s sabo vedno tudi verige, saj nas lahko obilne snežne padavine presenetijo. Zato jih odprite in preglejte ter preizkusite, kako jih namestiti na pogonski kolesi.

S poznavanjem pravil in tehnik vožnje lahko pripeljemo varno do cilja tudi v najhujših zimskih razmerah. Vedno je priporočljivo, da pred vožnjo in med potjo redno poslušate vremensko napoved in informacije o razmerah na cesti. Pomembno je, da z avtomobila očistite sneg in led. Že na začetku poti morate vedeti, da sta za vožnjo pozimi potrebni potrpežljivost in praksa. V megli je najbolje, da upočasnite vožnjo in hitrost prilagodite razmeram. Ob zelo slabi vidljivosti prižgite meglenke. Če so ceste spolzke ali poledenele, povečajte varnostno razdaljo; ta mora biti pozimi trikrat večja kot poleti. Najbolj nevarna mesta so mostovi, klanci, ovinki, križišča in semaforji. Na teh mestih ceste najhitreje poledenijo in postanejo spolzke. Temperatura med 0 in 3 stopinjami Celzija nad ničlo je eno najnevarnejših temperaturnih območij. Mislite, da so ceste v redu, a je temperatura tal dejansko pod ničlo in so lahko še vedno poledenele.

Ker so vremenske razmere nepredvidljive, začnite o zimi razmišljati že zdaj, zamenjava pnevmatik z ustreznimi pa je prvi korak v smer, da boste v prihodnjih mesecih na cesti varni tako sebi kot tudi drugim prometnim udeležencem. Nesreča pač nikoli ne počiva, še posebno takrat ne, ko je verjetnost zanjo večja. Prav pozimi se namreč zgodi šestkrat več nesreč kot v drugih letnih časih.