Čeprav sta bila filmska junaka že na prvi pogled več kot različna, to do določene mere seveda velja tudi za avtomobilska dvojčka. Gran coupe izraža vse tisto, kar BMW mora izražati, se pravi moč, dinamiko, športnost, medtem kot je touring bolj tuzemski, bolj navaden, bolj domač. In to čeprav oba v dolžino merita skoraj do centimetra enako. Če smo natančnejši, ju loči en centimeter v prid gran coupeja (4,64:4,63 m). Centimetri zagotavljajo dvoje – mestno okretnost, a še vedno tudi dovolj prostora na zadnji klopi, kjer pa je občutek prostornosti kanček večji v karavanu.

Seveda se boste v obeh počutili na robu popolnosti, a je gran coupe že zaradi svoje zasnove in identitete nekoliko prijaznejši potnikoma na sprednjih sedežih. Kar je tudi prav, saj naj bi predstavljal nekaj več od tistega, kar zelo uspešno zagotavlja za las manjša trojka. Ta je lahko zgled urejenega bivalno-delovnega okolja, nežnega in tihega delovanja, udobnega podvozja in še česa. Na prvi pogled bi se kar težko odločili, v katerem bi raje preživeli nekaj potovalnih ur, pa vendar bi se na koncu odločili v korist gran coupeja. Je pa res, da je trojka nekakšen multipraktik, ki se odlično znajde povsod, sploh pa v vsakodnevnih opravkih. Tudi zavoljo prtljažnika. Na vprašanje, kateri izmed tekmecev ponuja več prtljažnih litrov, bi večina izstrelila kot iz topa, da je to karavanska serija 3. Logično, točno, pa vendar... Razlika ni tako velika, kot bi mogoče pričakovali – vsega 15 litrov (495:480). Večja je razlika v dostopnosti, ki je pri gran coupeju vendarle nekaj težja. A so prtljažni litri hvalevredni. Za avtomobil s takim značajem in s toliko izražene elegance in tudi testosterona ni ravno običajno, da lahko vanj stlačite toliko prtljage.

Pri pogonu sta si bila blizu, kot bi bila enojajčna dvojčka. Brez osemstopenjskega samodejnega menjalnika si avtomobilskega vsakdana za volanom ne znamo predstavljati, pa čeprav z ročnim prihranite približno 2200 evrov. A o tem sploh ne razmišljajte. Odličen pa je tudi motor, dvolitrski dizel s skrbno izbranimi 224 konjiči moči (165 kW). S takšno zalogo moči opremljen motor pride v gran coupeju še bolj do izraza (247 km/h najvišje hitrosti, 6,3 sekunde do stotice), v seriji 3 pa deluje mogoče že kar za številko prevelik (240 km/h, 6,3 s). Ne bomo sicer rekli, da nepotreben, a glede na značaj avtomobila bi se dobro znašel tudi s kakšnim konjičem manj. V gran coupeju pa se zdi toliko konjev absolutna obveza. Tudi pri porabi sta si zelo podobna, pri čemer je bil gran coupe 0,7 litra varčnejši (6,4:7,1 l), verjetno tudi zato, ker je karavan v osnovi 90 kilogramov težji. Takšna poraba je po svoje presenetljiva, saj gran coupe bolj uteleša športnost, kot jo karavan.

Do tukaj torej vse lepo in prav, dvojčka sta si podobna, a tudi tako zelo različna, da zlahka zadovoljita različne okuse. A seveda ob vsakem takem filmu, kot je bil omenjeni Dvojčka, poleg ljubezni, zabave in smeha ne sme manjkati denar. To pot lahko napišemo – žal tudi denar. Zato ker ima vsa tehnika, vse udobje, vse, kar ponujata, svojo visoko ceno. 425d gran coupe stane osnovnih 53.776 evrov, 325d touring pa 46.467 evrov, pri čemer oba različni dodatki zlahka podražijo za 20 tisočakov ali celo več. Cena testnih z opremama M sport in luxury je tako bila 74.138 in 65.952 evrov. Gran coupe ponuja nekaj več onozemskosti, serija 3 touring pa več tistega, kar se dejansko uporablja v malce skromnejšem vsakdanjem življenju. A da ne bo pomote, tako en kot drugi član nenavadnega para znata zlahka skočiti v vlogo, ki naj bi pripadla bratu. Več v sklepu.