Nobenega dvoma ni, na vrhu je očitno najbolje plačan teniški igralec vseh časov in tudi letošnjega leta Novak Đoković, ki ima sicer več težav na lestvici najboljših igralcev sveta, kjer je po nekaj letih dobil dostojno konkurenco v Škotu Andyju Murrayju. A kot rečeno, pri zasluženem denarju ni nobenega dvoma, po uradnih podatkih iz zadnjih dni oktobra je srbski mega zvezdnik v letu 2016 samo s turnirskimi nagradami zaslužil več kot 11 milijonov dolarjev, pri moških mu sledita Andy Murray z več kot devet milijoni in Stanislas Wawrinka, ki je zaslužil nekaj več kot 5 milijonov. Pri ženskah sta mu zelo blizu Nemka Angelique Kerber z desetimi in Američanka Serena Williams z dobrimi sedmimi milijoni dolarjev. Je že tako, da je tenis eden redkih športov, kjer po zaslužkih ni velikih razlik med ženskami in moškimi. Obratno. Glede na to, da večino turnirjev ženske igrajo na dva dobljena niza iger, se morajo teniški igralci za svoje dolarje potruditi bolj kot igralke. Ob uradnih številkah v ameriški valuti, ki smo jih dobili na teniških straneh, smo dodali še kak podatek o drugih virih preživljanja, športni opremi, avtomobilih, urah …, in sicer nekaj s Forbesa, nekaj z osebnih spletnih strani.

Novak Đoković (Srbija) 104,820.785

Noleta imajo vsi radi, ne samo Srbi, tudi vsi drugi narodi nekdanje domovine. Simpatičen, inteligenten, vedno pripravljen na pogovor, tako na turnirjih kot zgolj ob pijači v kakšnem razkošnem mediteranskem letovišču. Pravijo, da je eden najbolj kompletnih športnikov vseh časov. V športni karieri naj bi samo s turnirji zaslužil okoli 105 milijonov dolarjev. A leta 1987 rojen Beograjčan, poročen z Jeleno in oče enega otroka, ima ob teniških zmagah tudi druge vire zaslužka: pa ne govorimo samo o restavracijah v Beogradu, Monte Carlu ali Banjaluki. Tu je še japonsko podjetje Uniqlo, ki mu šiva drese in skrbi za njegovo oblačenje, Head skrbi za teniške loparje, Adidas poskrbi za copate, tu so avti podjetja Peugeot, ure Seiko, avstralska vina Jacob's Creek in avstralsko-novozelandska banka ANZ. Tu so še njegova podjetja Family Sport, Novak Catering, Novak Tennis Center in Novak Đoković Foundation. Đokovič naj bi letos na turnirjih zaslužil okoli 11 milijonov dolarjev, vsaj še enkrat toliko pa naj bi mu po nepreverjenih informacijah navrgle druge dejavnosti.

Roger Federer (Švica) 98,830.825

Petintridesetletni švicarski as je bil do letošnje sezone skupno najbogatejši teniški igralec vseh časov, a je letos zaslužil s turnirji samo milijon dolarjev in pol. Tolažil se je z denarjem od pogodb z največjimi pokrovitelji globalnega sveta: teniški loparji Wilson, športna oprema Nike, ure Rolex, banka Credit Suisse in avtomobili Mercedez Benz naj bi mu skupaj navrgli več kot 52 milijonov dolarjev. Roger Federer ta denar seveda krvavo potrebuje, saj je poročen (žena Mirka) oče štirih odraščajočih otrok.

Serena Williams (ZDA) 81,758.451

Najboljša ameriška igralka tenisa je letos s turnirji zaslužila sedem milijonov dolarjev in pol, a veliko več so ji navrgle popoldanske dejavnosti. Forbes ocenjuje, da je skupaj z reklamami pristala na 29 milijonih dolarjev. Plačujejo jo Nike, Wilson, Gatorade, Tampax, Hewlett-Packard, Kraft in Puma. Petintridesetletna športnica iz Palm Beach Gardens na Floridi je samska, na letošnji svetovni lestvici zaslužkov športnikov na splošno pa jo je Forbes postavil na 40. mesto. Mimogrede, na vrhu te lestvice sta Ronaldo in Messi.

Rafael Nadal (Španija) 78,724.627

Tridesetletni španski športnik iz Manacorja je imel že boljše čase. Letos je s turnirji zaslužil le kake tri milijone dolarjev, kar je neprimerno manj, kot so mu navrgle pogodbe z velikimi podjetji, ki so z njegovim obrazom prodajala pribor za britje – Gillette, prestižne ure – Rolex, avtomobile Mercedes Benz, švicarsko čokolado – Lindt ali šampanjec Moët. Tega denarja naj bi bilo okoli 30 milijonov dolarjev. Eden najboljših igralcev vseh časov je na letošnji lestvici najbogatejših športnikov na 21. mestu.

Andy Murray (Velika Britanija) 52,037.517

Po podatkih z lestvice ATP je Andy Murray letos s turnirskimi nastopi zaslužil okoli 10 milijonov dolarjev. Devetindvajsetletni profesionalec iz Glasgowa je poročen, ima enega otroka, živi v Londonu in je eden tistih, ki z reklamami razmeroma slabo služi. Po različnih informacijah je s pogodbami dobil letos med štiri in osem milijoni dolarjev: športna oprema Adidas, loparji Head, bančne usluge Royal Bank of Scotland, ustekleničene vode Highland Spring, avtomobili Jaguar in ure Rado.

Pete Sampras (ZDA) 43,280.489

Petinštiridesetletni ameriški športnik še vedno drži nekaj rekordov s svetovnih igrišč, je pa seveda s turnirji zaslužil manj kot aktualni igralci, ker so bile nekdaj tudi nagrade veliko nižje. Sampras je svojo kariero začel leta 1988 in končal leta 2002 na odprtem prvenstvu ZDA, ko je v finalu premagal Andreja Agassija. Osvojil je 14 grand slamov, od tega je sedemkrat dobil Wimbledon, petkrat New York in dvakrat Melbourne. V času največjih zmag sta ga opremljala Nike in Wilson, kakor se je pisala tudi njegova žena, misica in igralka Bridgette.

Maria Šarapova (Rusija) 36,484.486

Za mnoge najlepša športnica vseh časov, za našega košarkarja Sašo Vujačića pa zgolj bivše dekle, je na udaru zaradi jemanja nedovoljenih poživil. Pa ji vseeno ne gre slabo. Nekaj je zaslužila s turnirji, več so ji navrgle pogodbe s pokrovitelji. Devetindvajsetletnica, rojena v zahodni Sibiriji, živi pa na Floridi, ima na vesti pogodbe za športno opremo Nike in vodo Evian, uporablja loparje Head, telefone Samsung, ure Tag Heuer, nakit Tiffany in avtomobile Land Rover. Skupaj naj bi letos zaslužila skoraj 25 milijonov dolarjev.

Andre Agassi (ZDA) 31,152.975

Upokojeni ameriški zvezdnik iransko-armenskih korenin Andre Kirk Agassi (41) je v svoji karieri s turnirji zaslužil več kot 30 milijonov dolarjev. Zmagal je na vseh štirih grand slam turnirjih, štirikrat v Melbournu, dvakrat v New Yorku, po enkrat v Wimbledonu in v Parizu. Leta 1996 je osvojil še zlato medaljo na olimpijskih igrah v Atlanti. Na uradnih tekmah je zmagal 870-krat in 274-krat izgubil. Ko govorimo o pokroviteljih, lahko rečemo, da je bil Agassi eden najpomembnejših obrazov športne opreme Nike in loparjev Donnay.

David Ferrer (Španija) 29,593.384

Štiriintridesetletni in 175 centimetrov visok športnik iz Alicanteja je letos na turnirjih iztržil nekaj več kot milijon dolarjev. A kar nekaj tujih medijev ugotavlja, da gre za človeka, ki veliko več zasluži s posli kot s pokrovitelji. Težak naj bi bil kar 215 milijonov dolarjev. Španski teniški igralec je solastnik kozmetičnega podjetja CoverGirl, v lasti ima več restavracij, recimo verigo Fat Ferrer Burger, ima pa tudi lastno blagovno znamko vodke Pure Wonderferrer, parfuma From David with Love in modne linije David Ferrer Seduction.

Victoria Azarenka (Belorusija) 28,244.443

Victoria Azarenka je pastorka izjemnega ruskega hokejskega vratarja Nikolaja Kabibulina, kar pomeni, da je pri petnajstih zaradi njegove kariere odšla v ZDA – in tam ji je uspelo. Sedemindvajsetletna Belorusinja iz Minska, s stalnim naslovom v Monte Carlu, je letos s turnirji dobila slabe tri milijone dolarjev, zato ji je prav prišlo nekaj dolarjev, ocenjujejo, da okoli 7,5 milijona, ki so jih prispevali podjetje športne opreme Nike, ameriška zavarovalnica Esurance ter podjetja za teniške loparje Wilson, energijske napitke Red Bull in švicarske ure Citizen.