Slovenska hokejska reprezentanca je zmagovito začela turnir evropskega izziva, ki v teh dneh v močni konkurenci štirih udeleženk elitnega razreda svetovnega hokeja poteka na Bledu. Risi so v uvodnem krogu pred maloštevilnimi obiskovalci v podaljšku ugnali Latvijo (3:2), s katero so imeli v preteklosti kopico težav.

Resda v blejski ledni dvorani vse reprezentance nastopajo v okrnjenih zasedbah, a slovenski selektor Nik Zupančič je pred začetkom turnirja podčrtal pomembnost novembrskega izziva, ki že šteje kot preizkušnja pred majskim svetovnim prvenstvom skupine A. Zupančič je proti Latviji med vratnici postavil Luko Gračnarja, ki je ob odsotnosti vodilnih slovenskih vratarjev v zadnjih letih Gašperja Krošlja in Roberta Kristana tokrat prevzel položaj številka ena. Slovenske hokejiste, ki so se pred dvema mesecema izkazali z vnovično uvrstitvijo na zimske olimpijske igre, je v prvi tretjini v vodstvo popeljal četrti napad, ki ga sestavljajo igralci Olimpije. Gostujočega vratarja Jucersa je z visokim strelom pod prečko ukanil Žiga Pešut.

Moštvi sta se predstavili s previdno igro in preizkušanjem številnih formacij. Na začetku druge tretjine je smola doletela slovenskega kapetana Jana Muršaka, ki je utrpel izpah desne rame, zaradi česar je nemudoma zapustil ledeno ploskev. Najlepšo priložnost v tem delu tekme je zapravil Robert Sabolič, ki je zgrešil po obetavnem samostojnem prodoru. Na začetku zadnjega dela je pobudo prevzela Latvija, ki je ob nezbranosti v slovenski vrsti v dveh minutah zrežirala zasuk. Risi so do konca tekme poskušali izenačiti, dvakrat so imeli prednost dveh igralcev. David Rodman je zgolj osem stotink pred zadnjo sireno izsilil podaljšek, v katerem je tekmo odločil Rok Tičar.

Slovenijo danes ob 19.30 čaka preizkus s Francijo, ki je včeraj z 0:3 klonila proti Belorusiji.