Minuli 4. krog v košarkarskem državnem prvenstvu se je pošteno vlekel, saj je zaradi praznikov trajal kar osem dni. Je pa zato vključeval poslastico, saj sta se med seboj pomerila državni prvak Helios in najtrofejnejši slovenski klub Olimpija. Po velikem zasuku so se zmage na koncu veselili Ljubljančani, zanj pa je imel ob Mirku Mulaliću in Blažu Mesičku največ zaslug ameriški organizator igre Brandon Jefferson.

24-letni košarkar je v letošnji sezoni gonilna sila najcenejše zasedbe Olimpije v samostojni Sloveniji. Kadar je Jefferson pri metu, imajo Ljubljančani avtomatsko več možnosti za uspeh. Tako je bilo tudi v soboto v Domžalah, ko so zmaji dobrih 13 minut pred koncem zaostajali že za 16, nato pa povsem spreobrnili potek dogodkov. Ob tem je bil glavni junak ravno Američan, ki je v ključnih trenutkih dosegel 10 točk, od tega dve trojki, na koncu pa pristal pri 20 točkah, šestih ukradenih žogah in pri petih asistencah ter skokih. Ob vsestranski predstavi je le 175 centimetrov visoki organizator igre dosegel statistični indeks 29.

Jefferson se je po dokončanem študiju na univerzi Metro State v Denverju podal s trebuhom za kruhom v Evropo, kjer je v prvi sezoni nosil dres finskega kluba KTP-Basket, v lanski pa nemškega Hagna. Da je v letošnji pristal pri Olimpiji, je bilo potrebne tudi nekaj sreče. Prva izbira trenerja Gašperja Okorna na mestu organizatorja igre je bil namreč Britanec Justin Robinson, ki je z Ljubljančani že podpisal pogodbo, a v 12 dneh uvidel, da je delovni režim v slovenski prestolnici zanj prehud. Z zmaji je prekinil pogodbo in odšel brez pozdrava.

Drugo mesto v izboru Dnevnikovega igralca kroga je tokrat zasedel Zlatorogov organizator igre Jan Špan, ki je za zmago proti svojemu nekdanjemu moštvu Šenčurju dosegel kar 30 točk. Na tretjem mestu je pristal branilec Primorske Duda Sanadze. Gruzijski reprezentant je bil najboljši posameznik koprskega kluba pri velikem presenečenju kroga, ko so na gostovanju porazili Krko. Novomeščanom je nasul 27 točk, ob tem pa je bilo nad njim storjenih kar osem prekrškov. Za četrto mesto je točki prejel še košarkar Hopsov Jakob Čebašek (20 točk in devet skokov pri zmagi proti LTH Castings), ki je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, za peto pa točko Zlatorogov Ramo Rizvić (18 točk in osem skokov pri zmagi proti Šenčurju).

Košarkar 4. kroga SKL

Dnevnik

PODATKI

5

2

3

1

10

točke

BRANDON

JEFFERSON

DUDA

SANADZE

JAN

ŠPAN

JAKOB

ČEBAŠEK

RAMO

RIZVIĆ

Olimpija

Primorska

Zlatorog

Hopsi

Zlatorog

29 let

23 let

24 let

24 let

25 let

organizator igre

branilec

organizator igre

krilo

krilo

Skupni vrstni red

7

10

10

12

10

točke

BRANDON

JEFFERSON

MATIC

REBEC

JAKOB

ČEBAŠEK

MARKO

LUKOVIĆ

NIKOLA

GAJIĆ

Primorska

Krka

Hopsi

Krka

Olimpija

21 let

24 let

25 let

25 let

24 let

krilo

organizator igre

krilo

branilec

organizator igre

Ocenjujejo Peter Vilfan, Dušan Hauptman, Jaka Daneu in športna redakcija Dnevnika