Za jubilejni, deseti nastop v evropski ligi prvakov bodo morali biti Ljubljančani uspešni v dveh krogih kvalifikacij. Prvo polovico prvega kroga so sicer že uspešno opravili, saj so v sredo zvečer na gostovanju v Nikoziji suvereno nadigrali tamkajšnjo Omonio s 3:0 (16, 23, 18). V nedeljo jih v Stožicah čaka povratni dvoboj s povprečnimi Ciprčani, s katerimi slovenski prvaki spet ne bi smeli imeti prevelikih težav, v tretjem in sočasno zadnjem krogu kvalifikacij pred skupinskim delom pa se bodo pomerili s francosko ekipo Arago de Sete.

ACH Volley si mora zaradi spremembe sistema tekmovanja (samo 12 klubov ima zagotovljen neposreden nastop v ligi prvakov) uvrstitev med evropsko elito priigrati skozi kvalifikacije, iz katerih bo v glavni del napredovalo še osem ekip. Slovenski prvaki so imeli pred obračunom z Omonio, ki v ciprski ligi ne pozna poraza na domačem igrišču že dve sezoni, lani pa je kot prva ekipa iz te otoške države zaigrala v osmini finala evropskega pokala CEV, zelo malo informacij o nasprotniku. Za nameček so Ljubljančani v Nikozijo dopotovali brez 22-letnega Američana Alexandra Josepha Slaughta, ki je končal študij na univerzi v Južni Kaliforniji in ki je okrepil ACH Volley pred to sezono. Razlog za izostanek ni bila poškodba ali kakšna druga zdravstvena težava, ampak administracija: čeprav je pogodbo s klubom podpisal že poleti, še vedno nima vseh potrebnih dokumentov za vizum.

Kljub pomanjkanju informacij o tekmecu in zgolj 13 igralcem je ekipa trenerja Zorana Kedačiča pred 1582 gledalci prepričljivo opravila z Omonio. Za zmago proti ekipi, ki ima šest reprezentantov Cipra in štiri tujce (Brazilce Adriana Lamba, Rodriga Leandra Honoria da Silvo in Paula Marcela Ferreira ter Poljaka Gregoryja Petersa), so Ljubljančani potrebovali zgolj 86 minut: prvi niz so dobili v 24 minutah, drugega v 36 in tretjega v 26 minutah. Pri gostih iz Ljubljane je blestel že 36-letni in 205 centimetrov visoki grški korektor in nekdanji reprezentant Apostolos Armenakis, ki je bil v minuli sezoni član ciprskega kluba Anagennisi Deryneias in ki je proti Omonii dosegel kar 16 točk, največ med vsemi odbojkarji na igrišču.

Ciprsko ekipo so v dvorani spodbujali združeni navijači Omonie (nogometni del je nekoč navduševal Andraž Kirm, zdajšnji član Olimpije, ki je v Ljubljano prišel prav s Cipra), igralci in strokovno vodstvo ACH Volleyja pa se nadejajo bučne podpore s tribun tudi v nedeljo v Stožicah. »Naš cilj je zmagati na obeh tekmah z Omonio in prvi del cilja smo že uresničili. Tekmo smo začeli po načrtih in dogovorih ter nevtralizirali nasprotnika. Nekaj težav smo imeli le v drugem nizu, a so igralci zdržali kljub peklenskemu vzdušju v dvorani. Verjamem, da smo sposobni na povratni tekmi prikazati še boljšo igro,« meni trener ACH Volleyja Zoran Kedačič, ki za zdaj še ne ve, ali bo lahko v nedeljo računal tudi na Žiga Šterna (zbolel je dan pred prvo tekmo, toda vseeno igral in zbral deset točk) in Janija Kovačiča, ki si je na začetku drugega niza zvil gleženj.