Pričakovano v ameriški centralni banki na razplet predsedniške bitke niso želeli vplivati in so obrestno mero pustili nespremenjeno. Vendar pa na drugi strani niso opustili možnosti dviga v decembru, ko že kar 78 odstotkov tržnih udeležencev pričakuje dvig. Medtem ko je pozornost usmerjena v volilno bitko, pa so zunaj fokusa objave poslovnih rezultatov. V ZDA je 75 odstotkov podjetij v indeksu S&P 500 pozitivno presenetilo z doseženim dobičkom, ki se je prvič po drugem četrtletju 2015 zvišal.

Tehnološki gigant Facebook je spet presenetil z rezultati, saj so se njegovi prihodki na medletni ravni zvišali za kar 56 odstotkov. Vendar pa je hkrati z objavo rezultatov vodstvo Facebooka napovedalo, da bo v prihodnjih letih rast prihodkov močno upadla, predvsem zato, ker nameravajo zmanjšati odstotek oglasov pri uporabnikih. S tem so dejansko priznali, da gredo uporabnikom Facebooka na živce množične reklame, in če bi odstotek oglasov povečevali, bi posledično lahko prišlo do upada popularnosti najbolj razširjenega družbenega omrežja na svetu.

Po objavi so se delnice Facebooka v izvenborznem trgovanju znižale za sedem odstotkov. Seveda pa je model rasti pri Facebooku še zmeraj vzdržen, če bodo le zvišali ceno oglasov pri večini poslovnih uporabnikov, ki še zmeraj uporabljajo omrežje brez plačila kakršnih koli nadomestil. S ponudbo novih vsebin ali prevzemom katerega od medijskih velikanov bi se meja 1,8 milijarde aktivnih mesečnih uporabnikov s povprečno 50-minutno dnevno aktivnostjo utegnila postaviti še nekaj stopničk višje. Ne glede na zadnje opozorilo vodstva Facebooka bomo v prihodnje videli še večji Facebook, če bodo v družbi seveda izkoristili svoj potencial.

Negotovost glede dogovora držav članic OPEC za znižanje produkcije in seveda ponovno visoke zaloge v ZDA so glavni povod za zadnje znižanje cene tekočega zlata. Kljub višjim zalogam ostaja povpraševanje po nafti v ZDA na zdravih temeljih, pri visokih zalogah pa je treba upoštevati tudi vse višji uvoz nafte v ZDA. Pri objavah večjih naftnih podjetij je sicer ponovno mogoče opaziti močan trend upadanja investicij. Exxon Mobil in Chevron sta namreč v prvih devetih mesecih investicije znižala za 39 oziroma 32 odstotkov, kar je bistveno nad prvimi ocenami iz začetka leta. Ne glede na to, da se je cena nafte od začetka leta popravila, je znižanje investicij močan signal, da bo tudi leta 2017 produkcija nafte v ZDA ogrožena.

Opazna je tudi vse večja prevzemna aktivnost, saj je bilo samo v oktobru najavljenih za skoraj 500 milijard dolarjev prevzemov. Gre za najvišjo vrednost v zadnjih 12 letih. S povečano prevzemno aktivnostjo se jasno vidi, da smo blizu vrha cikla, saj določena podjetja lahko rast dosegajo le še s prevzemi, medtem ko jim organska rast peša. Velika uganka pa ostaja združitev AT&T ter Time Warnerja, ki ga pri regulatorju čaka še veliko preprek. Verjetno se bo pred zaključkom te zgodbe v prevzem vmešalo še kakšno podjetje.