Bralko Nives Nolan skrbijo srečanja z velikimi psi, ki se v družbi lastnikov ali kar sami prosto sprehajajo po okolici. Tovrstna srečanja zanjo niso prijetna, saj pravi, da nikoli ne ve, ali so ti psi lahko tudi nevarni. »Če slučajno opaziš, čigav je pes, in lastnika na to opozoriš, te napade z vso mogočo literaturo izrazov in lahko samo čakaš na fizični napad,« je slabe izkušnje z nekaterimi lastniki delila Nolanova, ki jo zanima, kako je najbolje ravnati v takšnih situacijah.

Na ljubljanski policijski upravi so povedali, da zakon o zaščiti živali lastnikom predpisuje, da morajo imeti psa na javnih mestih na povodcu. Izjemoma ga lahko spustijo na površinah, kjer ni oziroma ni pričakovati večjega števila ljudi. Odvezani so lahko tudi na javnih mestih, ki pa so s predpisom občine ali z dovoljenjem lastnika površine, namenjene »sprehajanju in druženju psov ter so ustrezno označene in ograjene tako, da je psom onemogočen pobeg«, so še dodali na policiji.

Zavetišče za živali poskrbi za pse brez lastnikov

Zakonodaja predpisuje globo v višini 200 evrov za lastnika, ki psa nima na povodcu in torej ne zagotovi fizičnega varstva psa. Tudi na policiji se zavedajo, da se nekateri lastniki negativno odzovejo na pripombe mimoidočih, naj psa privežejo. Vendar hkrati dodajajo, da se vestni lastniki zavedajo, da »se nekateri ljudje psov bojijo in jim je neprijetno, ko se psi prosto sprehajajo«.

»Občani lahko kadar koli obvestijo policijo, da so opazili psa, ki ni na povodcu,« so zagotovili na policiji. Svetovali so, naj se ljudje s klicem na policijo obrnejo predvsem v primerih, ko opazijo, da odvezan pes kaže napadalno vedenje, ko se počutijo ogrožene oziroma jih skrbi, da bi jih pes lahko napadel, ko se pes prosto sprehaja v okolici vrtcev, šol ali otroških igrišč in ko se tovrstne kršitve ponavljajo oziroma se lastniki psov na opozorila ne odzivajo.

Policisti lahko ukrepajo proti lastnikom psov, ki jih lahko identificirajo. V primerih, ko lastnika psa policija ne more ugotoviti oziroma ga ni na kraju, pokličejo zavetišče za živali, ki poskrbi za odvoz psa.

V Kosezah naslednji pasji park

Lastniki, ki želijo pse prepustiti igri in sprehajanju brez povodcev, lahko svoje štirinožne ljubljenčke peljejo v enega od dveh urejenih pasjih parkov, in sicer v park ob Železni cesti za Bežigradom ali ob Pesarski cesti v Štepanjskem naselju. Oba pasja parka sta namreč ograjena, imata klopi, koše za smeti in koše za pasje iztrebke, so povedali na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet. Dodali so, da jih je ureditev posameznega parka stala okrog 10.000 evrov.

Na občinskem oddelku so napovedali, da bodo še ta mesec uredili nov pasji park v četrtni skupnosti Šiška. Park bo na območju Kosez, kje točno, pa na občini niso navedli. Pojasnili so, da bo koseški pasji park urejen tako kot park ob Železni cesti.

Župan Zoran Janković je v zadnji predvolilni kampanji leta 2014 napovedal, da bo občina pasje parke v letu 2017 uredila v več četrtnih skupnostih. Na občini so še dodali, da lokacije za postavitev pasjih parkov izbirajo glede »na potrebe in pobude določenega okolja oziroma s sodelovanjem pristojne četrtne skupnosti«.