V zadnjih 30 letih je zdravljenje srčnega infarkta doživelo velike spremembe, hkrati z zdravljenjem pa se je spreminjal tudi pomen telovadbe pri bolnikih po infarktu, pojasnjuje prof. dr. Zlatko Fras, strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana.

»Ob ustanovitvi koronarnega kluba Ljubljana pred 35 leti nismo imeli nobenega načina za tako imenovano rekanalizacijo koronarne arterije. Ko se je arterija zaprla s strdkom, je bila pač zaprta, in če ni prišlo do spontanega odprtja, je na tistem mestu srčna mišica doživela trajno poškodbo in je bilo delovanje srca trajno oslabljeno. To je pomenilo, da je bilo telo slabše zmogljivo, saj srce ni moglo prečrpati zadosti krvi za telesne napore. Zato je bil namen rehabilitacijskih programov po infarktu, da so bolniki postopno spet dobivali telesno zmogljivost.«

V 80. letih prejšnjega stoletja smo doživeli prvo revolucijo v zdravljenju, ko so začeli raztapljati krvni strdek v koronarnih arterijah s trombolizo. S tem zdravljenjem je bil znaten del bolnikov po infarktu bistveno manj prizadet. Mnogi od bolnikov, ki doživijo infarkt, so pred tem dogodkom popolnoma telesno neaktivni in je tudi te treba postopoma nekako narediti aktivne, pri čemer telesna vadba spet pomaga, je povedal Fras.

Učinkovito zdravljenje

Danes bolnike z infarktom, ki pridejo v bolnišnico, ozdravijo odlično. Skoraj 95 odstotkov bolnikov znajo pozdraviti s takojšnjim odprtjem koronarne žile, vstavitvijo žilne opornice in takojšnjo vzpostavitvijo pretoka krvi.

»Če to naredimo v nekaj urah po infarktu, praktično ni posledic. Pri teh bolnikih sta redna telesna vadba in skrb za zdrav življenjski slog temelj preprečevanja ponovnih pojavov te bolezni. Če je bilo v 80. letih osnovno izhodišče za telesno vadbo, da si srce počasi opomore in navadi na napore, ker je bilo trajno poškodovano, ima danes telesna dejavnost še vedno to temeljno vlogo, a s popolnoma drugega zornega kota,« je razložil Fras.

Pomembno je, da ljudje v koronarnih klubih dobijo celostno sekundarno preventivo, kar pomeni preprečevanje ponovnega zapleta bolezni: poleg telovadbe tudi zdravstveno svetovanje za urejanje drugih dejavnikov tveganja, psihosocialno podporo, pomoč pri premagovanju stresa Klub pomeni možnost srečevanja ne le bolnikov, ampak tudi njihovih svojcev. Odprt je tudi za ljudi, ki niso imeli koronarne bolezni, a bi želeli prevzeti življenjski slog, kot ga promovirajo koronarni klubi. Fras meni, da bi koronarni klubi lahko delovali kot temeljni kamen graditve vseživljenjske rehabilitacije, žal pa se podpora tem organizacijam bolnikov izrazito zmanjšuje.

Telovadba na recept?

Fras in kolegi kardiologi, ki delujejo v delovni skupini za preventivno kardiologijo in v okviru foruma za preventivo bolezni srca in ožilja, predlagajo, da bi bilo treba dojemati redno telesno vadbo pod nadzorom podobno, kot dojemamo zdravila. »Zdravila predpisujemo dolgotrajno, izdajamo recepte. Recept za telesno vadbo in zagotavljanje sredstev za telesno vadbo za te bolnike je naloga zdravstvenega zavarovanja. Za bolnike po koronarnem dogodku bi denar za to moralo zagotavljati obvezno ali dodatno zavarovanje, lahko pa je to dodatna ponudba zavarovalnic,« razmišlja Zlatko Fras. »V Nemčiji nekatere zavarovalnice bolnikom, ki doživijo infarkt, ponudijo vavčerje za sodelovanje v rehabilitacijskih programih. Prepoznali so namreč, da je investicija v tak način življenja, torej v samouravnavanje dejavnikov tveganja, samozdravljenje in samorehabilitacijo, bistveno cenejša kot zdravljenje.«

Zdravljenje srčnega infarkta stane danes v Sloveniji povprečno od 5000 do 6000 evrov, pojasnjuje Fras. »Ta vrsta rehabilitacije pa za deset odstotkov zmanjšuje število koronarnih dogodkov v povprečju, v nekaterih okoljih celo več. Če imamo 3500 infarktov na leto in če ponovni infarkt doživi 15 odstotkov bolnikov, to znaša 400 dodatnih infarktov letno, to pomeni, da samo s tem načinom rehabilitacije preprečimo 40 infarktov na leto. Če to pomnožimo z vrednostjo zdravljenja enega bolnika, ugotovimo, koliko ta dejavnost prihrani. Zame je izračun relativno enostaven,« je sklenil Zlatko Fras. lo